Smet: Geen B-attesten meer in eerste graad secundair

Kinderen zullen in de eerste graad van het secundair niet langer een B-attest kunnen krijgen. Daarmee wil minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) een einde maken aan het beruchte watervalsysteem.

In een interview met De Morgen kondigt Smet daarmee een eerste maatregel aan van zijn hervorming van het secundair onderwijs. Over twee jaar moet die een aanvang nemen. Een van de speerpunten wordt een brede eerste graad zijn, waarin geen enkele leerling nog een B-attest kan krijgen.

Watervalsysteem

Vorig jaar kreeg 7 procent van alle Vlaamse middelbare scholieren een B. Zij moesten kiezen tussen zittenblijven of van richting veranderen. Dat laatste zorgt er bijvoorbeeld voor dat jongeren van het algemeen naar het technisch secundair onderwijs over moeten stappen.

Door de eerste jaren van het middelbaar onderwijs breed te maken en de B-attesten af te schaffen, maakt Smet een einde aan het verguisde watervalsysteem. Daarbij raken jongeren gedemotiveerd. Vaak eindigen ze zelfs zonder diploma.

Elitescholen

Tegelijkertijd grijpt Smet in aan het andere einde van het spectrum. Elitescholen staan erom bekend dat ze B-attesten gebruiken als selectiemechanisme. Enkel de leerlingen die goed presteren en binnen het schoolprofiel passen, worden dan toegelaten. Probleemleerlingen worden doorgeschoven.

De katholieke onderwijskoepel VSKO meent dat zulke praktijken door de afschaffing niet verdwijnen. Directeur-generaal Mieke Van Hecke: ” Scholen gaan leerlingen op een andere manier heroriënteren. Na die brede eerste graad moet het ook zonder B-attest mogelijk blijven om jongeren op de juiste plek te krijgen.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content