Inzet van de ruzie: de rol van de islam en islamleerkrachten in het Vlaamse onderwijs. Filip Dewinter verwees naar een aantal recente incidenten met islamleerkrachten om zijn klassieke kritiek op de islam te formuleren: "Er zijn misschien gematigde moslims, maar een gematigde islam bestaat niet."

Onverdraagzaam en totalitair

"De islam is een onverdraagzame, theocratische en totalitaire godsdienst", zei Dewinter in het Vlaams Parlement tegen Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet. "En denken dat u daaraan iets kan veranderen met wat opleidingen en verklaringen, is volgens mij een illusie." Dewinter vroeg Smet om eens na te denken over de stopzetting van het islamonderwijs in het Vlaamse gemeenschapsonderwijs.

Smet: 'Elke katholiek is dan ook een pedofiel, volgens uw simplisme' Minister Smet ergerde zich aan de kritiek van Dewinter. "Het stoort mij bijzonder dat u elke islam en moslim in dezelfde zak steekt. Ook al weet ik dat dat uw natte droom is", repliceerde Smet. "Maar uw soort redenering zou erop neerkomen dat elke katholiek een pedofiel is omdat er pedofiele priesters zijn. Dat is hetzelfde simplisme", aldus Smet.

Dewinter leek de vergelijking wel te kunnen smaken, maar ging al gauw verder met zijn betoog. "Bij zoveel incompetentie zakt mijn broek af", reageerde hij. "Waar haalt u het om dit soort van stupide vergelijkingen te maken? U kent niets van de islam." De Vlaams Belanger noemde Smet ten slotte een "islamofiel".

Gematigden ondersteunen "Het islamonderwijs bestaat bijna veertig jaar", zei Dewinter. "En nu staat u met problemen in klassen met 40, 50 of 60 procent moslims. En u kunt er niets aan doen omdat u de ware aard van de islam weigert te erkennen of gewoon niet kent."

Smet herhaalde daarop dat Dewinter alle moslims over dezelfde kam scheert. "Zijn er problemen in de moslimgemeenschap? Ja. Zit er crapuul tussen? Ja. Zitten er onnozelaars tussen? Ja. Zitten er fanatiekelingen tussen? Ja. Maar zitten er ook anderen tussen, gematigde mensen die vredelievend zijn? Ja. Laat ons die mensen ondersteunen", aldus Smet.

Pakket maatregelen Volgens Smet wordt een pakket aan maatregelen in stelling gebracht om nieuwe incidenten te voorkomen. Zo wordt er gewerkt aan een opleiding voor islamleerkrachten in Vlaanderen. Bedoeling is om in de toekomst ook "generieke competenties" op te leggen aan alle godsdienstleerkrachten. Zo zouden alle godsdienstleerkrachten naast de eindtermen onder meer het principe van de gelijkheid van mannen en vrouwen en de evolutieleer moeten onderschrijven. (Belga/GM)

Inzet van de ruzie: de rol van de islam en islamleerkrachten in het Vlaamse onderwijs. Filip Dewinter verwees naar een aantal recente incidenten met islamleerkrachten om zijn klassieke kritiek op de islam te formuleren: "Er zijn misschien gematigde moslims, maar een gematigde islam bestaat niet." Onverdraagzaam en totalitair "De islam is een onverdraagzame, theocratische en totalitaire godsdienst", zei Dewinter in het Vlaams Parlement tegen Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet. "En denken dat u daaraan iets kan veranderen met wat opleidingen en verklaringen, is volgens mij een illusie." Dewinter vroeg Smet om eens na te denken over de stopzetting van het islamonderwijs in het Vlaamse gemeenschapsonderwijs. Smet: 'Elke katholiek is dan ook een pedofiel, volgens uw simplisme' Minister Smet ergerde zich aan de kritiek van Dewinter. "Het stoort mij bijzonder dat u elke islam en moslim in dezelfde zak steekt. Ook al weet ik dat dat uw natte droom is", repliceerde Smet. "Maar uw soort redenering zou erop neerkomen dat elke katholiek een pedofiel is omdat er pedofiele priesters zijn. Dat is hetzelfde simplisme", aldus Smet. Dewinter leek de vergelijking wel te kunnen smaken, maar ging al gauw verder met zijn betoog. "Bij zoveel incompetentie zakt mijn broek af", reageerde hij. "Waar haalt u het om dit soort van stupide vergelijkingen te maken? U kent niets van de islam." De Vlaams Belanger noemde Smet ten slotte een "islamofiel". Gematigden ondersteunen "Het islamonderwijs bestaat bijna veertig jaar", zei Dewinter. "En nu staat u met problemen in klassen met 40, 50 of 60 procent moslims. En u kunt er niets aan doen omdat u de ware aard van de islam weigert te erkennen of gewoon niet kent." Smet herhaalde daarop dat Dewinter alle moslims over dezelfde kam scheert. "Zijn er problemen in de moslimgemeenschap? Ja. Zit er crapuul tussen? Ja. Zitten er onnozelaars tussen? Ja. Zitten er fanatiekelingen tussen? Ja. Maar zitten er ook anderen tussen, gematigde mensen die vredelievend zijn? Ja. Laat ons die mensen ondersteunen", aldus Smet. Pakket maatregelen Volgens Smet wordt een pakket aan maatregelen in stelling gebracht om nieuwe incidenten te voorkomen. Zo wordt er gewerkt aan een opleiding voor islamleerkrachten in Vlaanderen. Bedoeling is om in de toekomst ook "generieke competenties" op te leggen aan alle godsdienstleerkrachten. Zo zouden alle godsdienstleerkrachten naast de eindtermen onder meer het principe van de gelijkheid van mannen en vrouwen en de evolutieleer moeten onderschrijven. (Belga/GM)