De Antwerpse schepen Robert Voorhamme (SP.A) doet in zijn nieuwe boek (De school is van iedereen, De Bezige Bij) acht voorstellen om het onderwijs anders te organiseren. Zo vindt hij dat de huidige school met haar handboeken en werkmappen plaats moet maken voor een 'papierloze' of digitale school. Maar het opvallendste voorstel is om het lager en secundair onderwijs niet meer uit te smeren over tweemaal zes jaar. Voorhamme is gewonnen voor een structuur van driemaal vier jaar.

'Kinderen zullen minder struikelen als ze van de lagere naar de middelbare school overgaan, ook omdat de wisselwerking tussen de leerkrachten vlotter kan verlopen. Met de verscheidenheid van de leerlingen kan veel meer rekening worden gehouden. En ze hoeven niet meer op 12 jaar een studiekeuze te maken. Er is een grote consensus dat ze dan nog veel te jong zijn', aldus Voorhamme. (PM)

Het volledige interview met Robert Voorhamme vindt u deze week in Knack.

Robert Voorhamme, De school is van iedereen - Hoe het onderwijs anders kan werken, De Bezige Bij Antwerpen, 208 blz., 19,95 euro, ISBN 9789085423928.

De Antwerpse schepen Robert Voorhamme (SP.A) doet in zijn nieuwe boek (De school is van iedereen, De Bezige Bij) acht voorstellen om het onderwijs anders te organiseren. Zo vindt hij dat de huidige school met haar handboeken en werkmappen plaats moet maken voor een 'papierloze' of digitale school. Maar het opvallendste voorstel is om het lager en secundair onderwijs niet meer uit te smeren over tweemaal zes jaar. Voorhamme is gewonnen voor een structuur van driemaal vier jaar. 'Kinderen zullen minder struikelen als ze van de lagere naar de middelbare school overgaan, ook omdat de wisselwerking tussen de leerkrachten vlotter kan verlopen. Met de verscheidenheid van de leerlingen kan veel meer rekening worden gehouden. En ze hoeven niet meer op 12 jaar een studiekeuze te maken. Er is een grote consensus dat ze dan nog veel te jong zijn', aldus Voorhamme. (PM) Het volledige interview met Robert Voorhamme vindt u deze week in Knack.