De Sinksenfoor gaat dit jaar toch door op de Gedempte Zuiderdokken, dat staat op de officiële website van de kermis. Ook het stadsbestuur bevestigt, schrijft de Gazet van Antwerpen. Later vandaag komt nog een persconferentie.

De in het zogenaamde Kaaicomité verzamelde omwonenden van de Antwerpse Scheldekaaien reageren verheugd op de beslissing om de Sinksenfoor alsnog te laten doorgaan op de Gedempte Zuiderdokken. Volgens het buurtcomité komt die beslissing er na overleg met het stadsbestuur, de foorkramers en de omwonenden van de
Zuiderdokken. Die laatsten hadden de bal van de verhuis aanvankelijk aan het rollen gebracht door een kort geding aan te spannen en te winnen, maar zouden nu alsnog akkoord gaan om de foor dit jaar én volgend jaar op de traditionele locatie te laten doorgaan.

Het Kaaicomité had de voorbije weken eerst op zijn beurt met een kort geding gedreigd tegen de verhuis van de Sinksenfoor, maar bleef ondanks het uitblijven van een akkoord met de stad rond maatregelen tegen overlast en de erkenning van de eenmaligheid ervan toch kiezen voor verder overleg.

In een persbericht stellen de kaaibewoners dat ze er altijd van overtuigd zijn gebleven "dat overleg de beste piste vormde om tot een oplossing te komen die gunstig is voor alle partijen". Ze danken daarbij ook schepen voor Markten en Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) en de bewoners van de Zuiderdokken en diens advocaat. "Een juridisch steekspel, met bijhorende onzekerheid voor alle partijen, kon zo voorkomen worden", klinkt het tot slot.

Een delegatie van het Kaaicomité zal ook op het Antwerpse stadhuis aanwezig zijn op de persconferentie rond de nieuwe wending in het dossier.

Scheldekaaien was alternatief voorstel

Eerder leek het nog dat de Sinksenfoor op de Scheldekaaien zouen doorgaan. Dat was een alternatief voorstel van het stadsbestuur nadat een rechter in kort geding na een klacht van een handvol buurtbewoners geoordeeld had dat de Sinksenfoor dit jaar niet mag doorgaan op de Gedempte Zuiderdokken, aangezien die locatie "parkgebied" als bestemming heeft en een wijziging daarvan in het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) onlangs door de Raad van State
was geschorst.

Ook daar waren de omwonenden echter niet opgezet met de komst van de zes weken durende kermis, waardoor er opnieuw een rechtszaak dreigde. Stad, omwonenden en foorkramers zaten de voorbije week meermaals rond de tafel en afgelopen weekend leek er een akkoord in de maak rond onder meer maatregelen tegen overlast en het erkennen van de eenmaligheid van de verhuis.

Die verhuis komt er nu dus echter toch niet; de Sinksenfoor zal als vanouds doorgaan op de Gedempte Zuiderdokken.

Het stadsbestuur licht de beslissing maandagnamiddag toe op een persconferentie. (Belga/SD)

De Sinksenfoor gaat dit jaar toch door op de Gedempte Zuiderdokken, dat staat op de officiële website van de kermis. Ook het stadsbestuur bevestigt, schrijft de Gazet van Antwerpen. Later vandaag komt nog een persconferentie.De in het zogenaamde Kaaicomité verzamelde omwonenden van de Antwerpse Scheldekaaien reageren verheugd op de beslissing om de Sinksenfoor alsnog te laten doorgaan op de Gedempte Zuiderdokken. Volgens het buurtcomité komt die beslissing er na overleg met het stadsbestuur, de foorkramers en de omwonenden van de Zuiderdokken. Die laatsten hadden de bal van de verhuis aanvankelijk aan het rollen gebracht door een kort geding aan te spannen en te winnen, maar zouden nu alsnog akkoord gaan om de foor dit jaar én volgend jaar op de traditionele locatie te laten doorgaan. Het Kaaicomité had de voorbije weken eerst op zijn beurt met een kort geding gedreigd tegen de verhuis van de Sinksenfoor, maar bleef ondanks het uitblijven van een akkoord met de stad rond maatregelen tegen overlast en de erkenning van de eenmaligheid ervan toch kiezen voor verder overleg. In een persbericht stellen de kaaibewoners dat ze er altijd van overtuigd zijn gebleven "dat overleg de beste piste vormde om tot een oplossing te komen die gunstig is voor alle partijen". Ze danken daarbij ook schepen voor Markten en Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) en de bewoners van de Zuiderdokken en diens advocaat. "Een juridisch steekspel, met bijhorende onzekerheid voor alle partijen, kon zo voorkomen worden", klinkt het tot slot. Een delegatie van het Kaaicomité zal ook op het Antwerpse stadhuis aanwezig zijn op de persconferentie rond de nieuwe wending in het dossier. Scheldekaaien was alternatief voorstelEerder leek het nog dat de Sinksenfoor op de Scheldekaaien zouen doorgaan. Dat was een alternatief voorstel van het stadsbestuur nadat een rechter in kort geding na een klacht van een handvol buurtbewoners geoordeeld had dat de Sinksenfoor dit jaar niet mag doorgaan op de Gedempte Zuiderdokken, aangezien die locatie "parkgebied" als bestemming heeft en een wijziging daarvan in het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) onlangs door de Raad van State was geschorst.Ook daar waren de omwonenden echter niet opgezet met de komst van de zes weken durende kermis, waardoor er opnieuw een rechtszaak dreigde. Stad, omwonenden en foorkramers zaten de voorbije week meermaals rond de tafel en afgelopen weekend leek er een akkoord in de maak rond onder meer maatregelen tegen overlast en het erkennen van de eenmaligheid van de verhuis. Die verhuis komt er nu dus echter toch niet; de Sinksenfoor zal als vanouds doorgaan op de Gedempte Zuiderdokken. Het stadsbestuur licht de beslissing maandagnamiddag toe op een persconferentie. (Belga/SD)