Dat standpunt nam de CdH-senator woensdagochtend in op La Première (RTBF). Minister van Justitie Stefaan De Clerck sprak zich dit weekend uit voor een debat, maar stootte meteen op Franstalig en internationaal verzet.

Politieke én juridische fout

"Stefaan De Clerck heeft een politieke en juridische fout gemaakt" door zondag de mogelijkheid te opperen om de collaboratie te vergeten, onderstreepte Delpérée. De minister "erkende maandag die fout door te stellen dat hij het woord 'vergeten' betreurde, waarna hij zei dat hij een sereen debat wil openen."

"Ik zeg aan Stefaan De Clerck: een sereen debat, maar niet op basis van een voorstel dat komt van een ondemocratische partij - het Belang. Niet op basis van een voorstel dat de feiten en de opgelopen veroordelingen schaadt. Niet op basis van een voorstel dat het verzet gelijkstelt met de collaborateurs. Dat is een onaanvaardbare vorm van verwarring zaaien", liet Delpérée optekenen.

Verontwaardigde reacties

Na verontwaardigde reacties van alle Franstalige partijen op de uitspraken van De Clerck, vroeg het gerenommeerde Simon Wiesenthalcentrum eerder deze week dat minister De Clerck zou opstappen. Delpérée wou daarover enkel kwijt dat de CD&V'er vooral moet erkennen dat "we amnestie niet in amnesie mogen omvormen".

Het debat over de amnestie laaide donderdag weer op nadat zowat alle Vlaamse partijen in de Senaat beslisten om een wetsvoorstel van Vlaams Belang daarover in overweging te nemen. (Belga/INM)

Dat standpunt nam de CdH-senator woensdagochtend in op La Première (RTBF). Minister van Justitie Stefaan De Clerck sprak zich dit weekend uit voor een debat, maar stootte meteen op Franstalig en internationaal verzet. Politieke én juridische fout "Stefaan De Clerck heeft een politieke en juridische fout gemaakt" door zondag de mogelijkheid te opperen om de collaboratie te vergeten, onderstreepte Delpérée. De minister "erkende maandag die fout door te stellen dat hij het woord 'vergeten' betreurde, waarna hij zei dat hij een sereen debat wil openen." "Ik zeg aan Stefaan De Clerck: een sereen debat, maar niet op basis van een voorstel dat komt van een ondemocratische partij - het Belang. Niet op basis van een voorstel dat de feiten en de opgelopen veroordelingen schaadt. Niet op basis van een voorstel dat het verzet gelijkstelt met de collaborateurs. Dat is een onaanvaardbare vorm van verwarring zaaien", liet Delpérée optekenen. Verontwaardigde reacties Na verontwaardigde reacties van alle Franstalige partijen op de uitspraken van De Clerck, vroeg het gerenommeerde Simon Wiesenthalcentrum eerder deze week dat minister De Clerck zou opstappen. Delpérée wou daarover enkel kwijt dat de CD&V'er vooral moet erkennen dat "we amnestie niet in amnesie mogen omvormen". Het debat over de amnestie laaide donderdag weer op nadat zowat alle Vlaamse partijen in de Senaat beslisten om een wetsvoorstel van Vlaams Belang daarover in overweging te nemen. (Belga/INM)