Vorige week werd, onder meer via de VRT, bekend dat het aantal scheuren hoger ligt dan eerder aangegeven. Volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) waren er in Doel 3 niet 8.000, maar wel 13.000 scheurtjes. In Tihange 2 waren er niet 2.000, maar 3.000. Het ging niet om nieuwe scheuren, maar om een strengere interpretatie van scans.

Nu meldt Le Soir dat het FANC ook de grootte van de scheuren naar boven bijstuurt.

In de twee centrales worden de scheuren gemiddeld ongeveer 10 procent groter. Maar het formaat van de grootste scheuren wordt fors bijgesteld. In Doel 3 gaan ze van 31 naar 40,6 millimeter in het bovenste deel, en van 67,9 naar 90,6 millimeter (ruim 9 cm) in het onderste deel van de reactor. In Tihange 2 gaan ze van 38 naar 61,8 millimeter, een toename met 60 procent.

Volgens Electrabel zijn de scheurtjes niet gegroeid, maar zijn ze preciezer in beeld gebracht dan tot nu toe het geval was. Het bedrijf onderzoekt de informatie en zal die overbrengen aan het FANC.

'Regering moet dossier naar zich toetrekken'

Oppositiepartij Groen vindt dat de regering en het FANC open kaart moeten spelen. 'Dit weekend krijgen we te horen dat ook qua grootte het probleem van de scheurtjes werd onderschat. Wat gaan we volgend weekend ontdekken? Het wordt hoog tijd dat Electrabel en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de nodige duidelijkheid verschaffen', stelt kamerlid Kristof Calvo.

'Het wordt tijd dat de regering een deadline vastlegt en van Electrabel eist dat er dan resultaten op tafel liggen betreffende nucleaire veiligheid. Electrabel zal zich woensdag in de subcommissie nucleaire veiligheid moeten verantwoorden', zo besluit Calvo.

(Belga/RR)

(

Vorige week werd, onder meer via de VRT, bekend dat het aantal scheuren hoger ligt dan eerder aangegeven. Volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) waren er in Doel 3 niet 8.000, maar wel 13.000 scheurtjes. In Tihange 2 waren er niet 2.000, maar 3.000. Het ging niet om nieuwe scheuren, maar om een strengere interpretatie van scans.Nu meldt Le Soir dat het FANC ook de grootte van de scheuren naar boven bijstuurt.In de twee centrales worden de scheuren gemiddeld ongeveer 10 procent groter. Maar het formaat van de grootste scheuren wordt fors bijgesteld. In Doel 3 gaan ze van 31 naar 40,6 millimeter in het bovenste deel, en van 67,9 naar 90,6 millimeter (ruim 9 cm) in het onderste deel van de reactor. In Tihange 2 gaan ze van 38 naar 61,8 millimeter, een toename met 60 procent. Volgens Electrabel zijn de scheurtjes niet gegroeid, maar zijn ze preciezer in beeld gebracht dan tot nu toe het geval was. Het bedrijf onderzoekt de informatie en zal die overbrengen aan het FANC.Oppositiepartij Groen vindt dat de regering en het FANC open kaart moeten spelen. 'Dit weekend krijgen we te horen dat ook qua grootte het probleem van de scheurtjes werd onderschat. Wat gaan we volgend weekend ontdekken? Het wordt hoog tijd dat Electrabel en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de nodige duidelijkheid verschaffen', stelt kamerlid Kristof Calvo.'Het wordt tijd dat de regering een deadline vastlegt en van Electrabel eist dat er dan resultaten op tafel liggen betreffende nucleaire veiligheid. Electrabel zal zich woensdag in de subcommissie nucleaire veiligheid moeten verantwoorden', zo besluit Calvo.(Belga/RR)(