Dat Saoedi-Arabië vorig jaar de grootste afnemer was van Waalse wapens blijkt uit een rapport van het Waals Parlement dat L'Echo en Le Soir hebben kunnen inkijken.

Met een bedrag van 153 miljoen euro, een kwart van het totaal, is Saoedi-Arabië de grootste klant van Wallonië.

Wallonië heeft vorig jaar 1.313 licenties voor de export van wapens goedgekeurd. De toegekende licenties zijn verspreid over 69 landen en zijn samen goed voor een bedrag van 620 miljoen euro. Dat is een stijging van 37 procent tegenover het jaar voordien.

Met een bedrag van 153 miljoen euro, een kwart van het totaal, is Saoedi-Arabië de grootste klant van Wallonië. Het gaat daarbij vooral om vuurwapens, artillerie, munitie en gepantserde voertuigen. Na Saoedi-Arabië zijn de VS (106 miljoen euro) en Frankrijk (66 miljoen euro) de grootste afnemers.

Wallonië weigerde vorig jaar 30 exportlicenties, met name richting Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en de Filipijnen. De productie van wapens is in Wallonië goed voor 12.000 tot 15.000 jobs.

'Het is ontoelaatbaar dat het Waalse gewest zijn engagementen niet nakomt, door nog altijd massaal wapens te verkopen aan landen die de mensenrechten schenden.' Zo reageert mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag op het nieuws dat Saoedi-Arabië in 2017 de grootste afnemer van Waalse wapens was.

De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat de Saoediërs in de oorlog in Jemen een coalitie aanvoeren die aanvallen uitvoeren 'waarbij burgers opzettelijk worden getroffen, wat een oorlogsmisdaad is'. Amnesty vraagt donderdag opnieuw om een petitie te ondertekenen, die in september vorig jaar gelanceerd werd en waarin de Waalse regering wordt opgeroepen om een einde te maken aan die wapenleveringen. Voorlopig hebben 17.000 mensen de tekst ondertekend.

Dat Saoedi-Arabië vorig jaar de grootste afnemer was van Waalse wapens blijkt uit een rapport van het Waals Parlement dat L'Echo en Le Soir hebben kunnen inkijken.Wallonië heeft vorig jaar 1.313 licenties voor de export van wapens goedgekeurd. De toegekende licenties zijn verspreid over 69 landen en zijn samen goed voor een bedrag van 620 miljoen euro. Dat is een stijging van 37 procent tegenover het jaar voordien.Met een bedrag van 153 miljoen euro, een kwart van het totaal, is Saoedi-Arabië de grootste klant van Wallonië. Het gaat daarbij vooral om vuurwapens, artillerie, munitie en gepantserde voertuigen. Na Saoedi-Arabië zijn de VS (106 miljoen euro) en Frankrijk (66 miljoen euro) de grootste afnemers.Wallonië weigerde vorig jaar 30 exportlicenties, met name richting Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en de Filipijnen. De productie van wapens is in Wallonië goed voor 12.000 tot 15.000 jobs. 'Het is ontoelaatbaar dat het Waalse gewest zijn engagementen niet nakomt, door nog altijd massaal wapens te verkopen aan landen die de mensenrechten schenden.' Zo reageert mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag op het nieuws dat Saoedi-Arabië in 2017 de grootste afnemer van Waalse wapens was.De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat de Saoediërs in de oorlog in Jemen een coalitie aanvoeren die aanvallen uitvoeren 'waarbij burgers opzettelijk worden getroffen, wat een oorlogsmisdaad is'. Amnesty vraagt donderdag opnieuw om een petitie te ondertekenen, die in september vorig jaar gelanceerd werd en waarin de Waalse regering wordt opgeroepen om een einde te maken aan die wapenleveringen. Voorlopig hebben 17.000 mensen de tekst ondertekend.