Rutten wil energiepact dit jaar: ‘Niets doen zou schuldig verzuim zijn’

Gwendolyn Rutten © BELGA

Gwendolyn Rutten maakt zich sterk dat het energiepact er dit jaar komt, ondanks gepruttel binnen de coalitie. Dat zegt de voorzitter van Open VLD in een interview met De Zondag.

Degenen die het energiepact willen doorschuiven naar de regeringsonderhandelingen van 2019 wuift Gwendolyn Rutten (Open VLD) weg.

‘Het energiepact komt er dit jaar’, aldus de partijvoorzitter in De Zondag. ‘Dat staat zo in het Vlaams en federaal regeringsakkoord. Ik hou mij aan die afspraken. Ik ga ervan uit dat iedereen dat doet. Wie dat niet doet, gooit het regeerakkoord in de vuilnisbak. Dan zal er een serieus woordje gesproken worden.’

N-VA wil niet weten van een sluiting van de kerncentrales in 2025, werpt De Zondag tegen.

‘Ik stel vast’, aldus Rutten, ‘dat het federaal parlement, N-VA inclusief, in 2015 een wet heeft gestemd met de kalender voor de sluiting. Wij houden ons aan die gemaakte afspraken. Kiezen voor oude kernenergie is geen optie. En kiezen voor nieuwe kernenergie zou miljarden kosten. Dat is dus ook geen piste. We moeten nu kiezen voor de toekomst. Daarom is het energiepact cruciaal. Niets doen zou schuldig verzuim zijn tegenover de volgende generaties’.

Spiegel

Ze laat zich in het interview ook uit over de Soedan-affaire van staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

‘Kan Francken nog voor de spiegel staan?’ vraagt Rutten zich af ‘Wie de waarheid één keer geweld aandoet, zal ook de volgende keer in vraag gesteld worden. Klopt het wel wat die man zegt? Maar het is aan Theo Francken zelf om die antwoorden te geven’.

‘De voorganger van Theo Francken was Maggie De Block. Zij heeft de tanker doen keren met een streng, maar rechtvaardig beleid. Wij weten dus hoe moeilijk dat departement is. Maar natuurlijk moeten de mensenrechten altijd gerespecteerd worden. Er loopt nu een onderzoek. Ik wil dat afwachten vooraleer verdere uitspraken te doen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content