Ruim duizend mensen, volwassenen en kinderen, trotseerden in open lucht de ijzige koude om de herdenking van de busramp in het Zwitserse Sierre bij te wonen aan de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel, nadat woensdag in Heverlee de ramp herdacht werd.

"Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar de getroffen families. Voor hen blijft dit een nachtmerrie, waaruit ze maar niet kunnen ontwaken. We zijn nu een jaar verder. Een moment om bij het ongeval stil te staan en elkaar weer te kunnen steunenDe 14de maart 2012 was de dag waar we naar uitkeken om hen terug te zien, onze kinderen, meester Raymond en juf Veerle. Het werd echter een verschrikkelijke dag, die het leven onherroepelijk en onherstelbaar heeft veranderd", zei burgemeester Peter Vanvelthoven van Lommel.

Verwerkingsproces
"Dit is iets wat we niet gaan vergeten. We willen zo'n herdenking toch altijd laten terugkeren, waarbij we de zesdejaars betrekken, net als vandaag met zoveel jonge mensen. Zij vormen de nieuwe generatie, die met volle goesting naar de toekomst moet blijven kijken. Ik vond de herdenking evenwichtig en sereen. Iedereen, ook de ouders, snakt naar rust nu. Voor veel families kan het verwerkingsproces nu toch beginnen", aldus Vanvelthoven.

De herdenking ging gepaard met muziek van het meisjeskoor Scala, een optreden van dansgroep Imago Tijl, teksten van directrice Nicole Gerits en Peter Vanvelthoven, waarna witte rozen neergelegd werden aan het monument met de zeventien stekskes of lucifers voor de zeventien Lommelse slachtoffers.

Zwitserse hulpverleners
Vicepremier Pieter De Crem namens de federale regering en Vlaams minister-president Kris Peeters namens de Vlaamse regering legden een bloemenkrans neer, net als de ambassadeur van Zwitserland. Andere aanwezigen waren Vlaams minister Ingrid Lieten, Jo Vandeurzen, Wouter Beke en gouverneur Herman Reynders en traumapsycholoog Erik De Soir.

Zwitserse hulpverleners waren ook in Lommel. Aan het monument, dat langzaamaan onthuld werd door het loslaten van zeventien clusters van witte ballonnen, hingen de zeven overlevende kinderen een eigen kunstwerk op, naast de kunstwerken van de vijftien basisscholen in Lommel. De algemene boodschap was "Samen Sterk" en de witte kleur van ballonnen en rozen als kleur van de hoop. Ook enkele kinderen van Heverlee woonden de herdenking in Lommel bij.

Herdenkingsmonument
Het monument is van de hand van de Lommelse kunstenaar Marcel Haccuria. Hij plaatste zeventien palen met een glazen knop en elf stapstenen om ook de slachtoffers van Heverlee en de buschauffeurs te herdenken. In de glazen knop zit een kokertje, waarin de familie van de overledene positieve herinneringen konden steken. Zeven grondspots vertegenwoordigen de zeven overlevenden van 't Stekse, die het licht naar hun vriendjes, juf en meester in de hemel sturen. Woensdag had de school zelf al een intieme herdenking gehouden. (Belga/TE)

Ruim duizend mensen, volwassenen en kinderen, trotseerden in open lucht de ijzige koude om de herdenking van de busramp in het Zwitserse Sierre bij te wonen aan de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel, nadat woensdag in Heverlee de ramp herdacht werd. "Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar de getroffen families. Voor hen blijft dit een nachtmerrie, waaruit ze maar niet kunnen ontwaken. We zijn nu een jaar verder. Een moment om bij het ongeval stil te staan en elkaar weer te kunnen steunenDe 14de maart 2012 was de dag waar we naar uitkeken om hen terug te zien, onze kinderen, meester Raymond en juf Veerle. Het werd echter een verschrikkelijke dag, die het leven onherroepelijk en onherstelbaar heeft veranderd", zei burgemeester Peter Vanvelthoven van Lommel. Verwerkingsproces "Dit is iets wat we niet gaan vergeten. We willen zo'n herdenking toch altijd laten terugkeren, waarbij we de zesdejaars betrekken, net als vandaag met zoveel jonge mensen. Zij vormen de nieuwe generatie, die met volle goesting naar de toekomst moet blijven kijken. Ik vond de herdenking evenwichtig en sereen. Iedereen, ook de ouders, snakt naar rust nu. Voor veel families kan het verwerkingsproces nu toch beginnen", aldus Vanvelthoven. De herdenking ging gepaard met muziek van het meisjeskoor Scala, een optreden van dansgroep Imago Tijl, teksten van directrice Nicole Gerits en Peter Vanvelthoven, waarna witte rozen neergelegd werden aan het monument met de zeventien stekskes of lucifers voor de zeventien Lommelse slachtoffers. Zwitserse hulpverleners Vicepremier Pieter De Crem namens de federale regering en Vlaams minister-president Kris Peeters namens de Vlaamse regering legden een bloemenkrans neer, net als de ambassadeur van Zwitserland. Andere aanwezigen waren Vlaams minister Ingrid Lieten, Jo Vandeurzen, Wouter Beke en gouverneur Herman Reynders en traumapsycholoog Erik De Soir. Zwitserse hulpverleners waren ook in Lommel. Aan het monument, dat langzaamaan onthuld werd door het loslaten van zeventien clusters van witte ballonnen, hingen de zeven overlevende kinderen een eigen kunstwerk op, naast de kunstwerken van de vijftien basisscholen in Lommel. De algemene boodschap was "Samen Sterk" en de witte kleur van ballonnen en rozen als kleur van de hoop. Ook enkele kinderen van Heverlee woonden de herdenking in Lommel bij. Herdenkingsmonument Het monument is van de hand van de Lommelse kunstenaar Marcel Haccuria. Hij plaatste zeventien palen met een glazen knop en elf stapstenen om ook de slachtoffers van Heverlee en de buschauffeurs te herdenken. In de glazen knop zit een kokertje, waarin de familie van de overledene positieve herinneringen konden steken. Zeven grondspots vertegenwoordigen de zeven overlevenden van 't Stekse, die het licht naar hun vriendjes, juf en meester in de hemel sturen. Woensdag had de school zelf al een intieme herdenking gehouden. (Belga/TE)