Rudy Demotte (PS): ‘Regenboogcoalitie als alternatief voor de chaos’

Koning Filip, Geert Bourgeois en Rudy Demotte © belga

Voor PS-kopstuk Rudy Demotte is een ‘regenboogcoalitie’ een alternatief voor de politieke chaos in ons land. Wat de N-VA op tafel heeft gelegd was volgens hem institutioneel onverteerbaar. Geert Bourgeois (N-VA) spreekt van een ‘grand canyon’ die gaapt tussen N-VA en PS.

Rudy Demotte komt in een interview met La Libre Belgique terug op zijn rol als preformateur, samen met Geert Bourgeois (N-VA). Beiden vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen, en werden opgevolgd door Paul Magnette (PS) als informateur.

‘In de huidige context, met de voorstellen die de N-VA op tafel heeft gelegd, is er geen overeenstemming mogelijk’, aldus Demotte in La Libre Belgique. Volgens Demotte drong de N-VA aan op hervormingen die het Belgische model zouden wijzigen. ‘Het zou erop neerkomen dat we België op basis van een federale staat achter ons zouden laten. Toen de studiediensten van de partijen de voorstellen vergeleken, was het de opening van het gruwelmuseum. De N-VA legde zaken op tafel die, voor ons, onverbiddelijk zouden hebben geleid tot het verdwijnen van de solidariteitsmechanismes inzake sociale zekerheid. Elementen die de staat zouden brengen tot een uitgesproken vorm van confederalisme.’

In de ogen van Demotte biedt een regenboogcoalitie – een regering van de socialistische, liberale en groene families aangevuld met CD&V – een oplossing. ‘Welke formule ook op tafel ligt, het wordt moeilijk”, aldus Demotte. ‘De groenen, de PS, de liberalen. Ze hebben niet dezelfde visie over fiscaliteit, sociale zaken, economie of klimaat. Het is allesbehalve eenvoudig, dat is duidelijk. Maar het is een alternatief voor de chaos.’

Bourgeois

In een interview met De Tijd zegt Geert Bourgeois op zijn beurt dat er op sociaal-economisch vlak een ‘grand canyon’ gaapt tussen N-VA en PS.

‘De PS wil niet meegaan in de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de beperking van de werkloosheid in de tijd of de afschaffing van het brugpensioen. Maar ze wil de uitgaven wel nog eens met 8 miljard euro verhogen en dat opvangen met hogere belastingen. Dat gaat niet’, zegt Bourgeois.

Op communautair vlak is enige toenadering mogelijk, maar daar lag de MR dwars. ‘Die partij wil daarop niets toegeven en zet daarmee de PS onder druk’, aldus Bourgeois.

Partner Content