Rudy De Leeuw: 'Akkoord eenheidsstatuut is mijlpaal in sociale beweging'

Met het op de ministerraad goedgekeurde akkoord over het eenheidsstatuut heeft minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) voor 'de derde historische mijlpaal in de sociale beweging' van België gezorgd, na de wet Van Acker rond de sociale zekerheid en de wet Major rond havenarbeid. Dat heeft ABVV-topman Rudy De Leeuw verklaard op het feest naar aanleiding van honderd jaar BTB-UBOT, de socialistische transportvakbond en een onderdeel van ABVV. De Coninck, die zelf eveneens aanwezig was, nuanceerde haar rol.

BTB-UBOT hield een statutair congres en veranderde daar zijn naam in BTB-UBT, waarbij de Nederlandstalige afkorting voortaan voor Belgische Transportbond staat. Het woord 'arbeider' hoeft gezien het toekomstige eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden niet langer expliciet vermeld te worden, luidt de redenering.

Blijvende nood aan vakbonden

BTB-voorzitter Ivan Victor en zijn internationale tegenhanger Stephen Cotton van de International Transport Workers' Federation (ITF) hielden een vurig betoog voor de blijvende nood aan vakbonden om werknemers te beschermen. Het publiek keek echter vooral uit naar de verklaringen van ABVV-voorzitter De Leeuw en minister De Coninck over het langverwachte akkoord en wetsontwerp.

'Arbeiders krijgen eindelijk wat ze verdienen'

'Het overleg verliep niet altijd even vlot, maar het resultaat is dat we sociale vooruitgang hebben binnengehaald', verkondigde De Leeuw, die naast De Coninck ook haar kabinetschef Eva Van Hoorde en Yasmine Kherbache (SP.A), kabinetschef van premier Elio Di Rupo (PS), uitvoerig dankte. De Coninck zei tevreden te zijn dat er samen met vakbonden en werkgevers een oplossing uit de bus kwam waardoor 'arbeiders eindelijk krijgen wat ze verdienen'.

(Belga)

Rudy De Leeuw: 'Akkoord eenheidsstatuut is mijlpaal in sociale beweging' Met het op de ministerraad goedgekeurde akkoord over het eenheidsstatuut heeft minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) voor 'de derde historische mijlpaal in de sociale beweging' van België gezorgd, na de wet Van Acker rond de sociale zekerheid en de wet Major rond havenarbeid. Dat heeft ABVV-topman Rudy De Leeuw verklaard op het feest naar aanleiding van honderd jaar BTB-UBOT, de socialistische transportvakbond en een onderdeel van ABVV. De Coninck, die zelf eveneens aanwezig was, nuanceerde haar rol.BTB-UBOT hield een statutair congres en veranderde daar zijn naam in BTB-UBT, waarbij de Nederlandstalige afkorting voortaan voor Belgische Transportbond staat. Het woord 'arbeider' hoeft gezien het toekomstige eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden niet langer expliciet vermeld te worden, luidt de redenering.BTB-voorzitter Ivan Victor en zijn internationale tegenhanger Stephen Cotton van de International Transport Workers' Federation (ITF) hielden een vurig betoog voor de blijvende nood aan vakbonden om werknemers te beschermen. Het publiek keek echter vooral uit naar de verklaringen van ABVV-voorzitter De Leeuw en minister De Coninck over het langverwachte akkoord en wetsontwerp.'Het overleg verliep niet altijd even vlot, maar het resultaat is dat we sociale vooruitgang hebben binnengehaald', verkondigde De Leeuw, die naast De Coninck ook haar kabinetschef Eva Van Hoorde en Yasmine Kherbache (SP.A), kabinetschef van premier Elio Di Rupo (PS), uitvoerig dankte. De Coninck zei tevreden te zijn dat er samen met vakbonden en werkgevers een oplossing uit de bus kwam waardoor 'arbeiders eindelijk krijgen wat ze verdienen'. (Belga)