'Maatschap Horecaclaim België' verzamelt de vorderingen en dient wellicht nog dit jaar een collectieve schadeclaim in bij de Belgische staat. 'Indien nodig, stappen we naar de rechter', zegt initiatiefnemer Frederick Matthaei in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

De Nederlandse zakenman Frederick Matthaei uit Brasschaat is voorzitter van de 'Stichting Horecaclaim Nederland' van waaruit 'Maatschap Horecaclaim België' is ontstaan. 'Wij schatten dat in België zo'n 8 à 10.000 horecaondernemers een schadeclaim zullen indienen', zegt hij. 'De situatie is perfect vergelijkbaar met Nederland, waar drie jaar geleden ook een algemeen rookverbod werd ingesteld.'

Nederlandse schadeclaim meer dan 100 miljoen euro

Intussen hebben in Nederland meer dan 8.000 horecaondernemers een schadeclaim ingediend voor een gemiddeld bedrag van 20.000 euro. De totale schadeclaim loopt daarmee op tot meer dan 100 miljoen euro. Matthaei is er zeker van dat de Nederlandse staat de horecaondernemers zal vergoeden.

'De Nederlandse regering heeft schuld bekend. Ze heeft het rookverbod voor de kleine cafés intussen versoepeld omdat de kleine horecaondernemers nu eenmaal niet over de mogelijkheid beschikken om een aparte rookkamer in te richten'. (Belga/SD)

'Maatschap Horecaclaim België' verzamelt de vorderingen en dient wellicht nog dit jaar een collectieve schadeclaim in bij de Belgische staat. 'Indien nodig, stappen we naar de rechter', zegt initiatiefnemer Frederick Matthaei in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. De Nederlandse zakenman Frederick Matthaei uit Brasschaat is voorzitter van de 'Stichting Horecaclaim Nederland' van waaruit 'Maatschap Horecaclaim België' is ontstaan. 'Wij schatten dat in België zo'n 8 à 10.000 horecaondernemers een schadeclaim zullen indienen', zegt hij. 'De situatie is perfect vergelijkbaar met Nederland, waar drie jaar geleden ook een algemeen rookverbod werd ingesteld.' Nederlandse schadeclaim meer dan 100 miljoen euroIntussen hebben in Nederland meer dan 8.000 horecaondernemers een schadeclaim ingediend voor een gemiddeld bedrag van 20.000 euro. De totale schadeclaim loopt daarmee op tot meer dan 100 miljoen euro. Matthaei is er zeker van dat de Nederlandse staat de horecaondernemers zal vergoeden.'De Nederlandse regering heeft schuld bekend. Ze heeft het rookverbod voor de kleine cafés intussen versoepeld omdat de kleine horecaondernemers nu eenmaal niet over de mogelijkheid beschikken om een aparte rookkamer in te richten'. (Belga/SD)