Dat is het gevolg van een lacune in de wet die FedCaf, een federatie van cafés in België, naar eigen zeggen heeft ontdekt. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) ontkent.

"We kunnen controles natuurlijk niet verhinderen, maar volgens onze analyse van de wet, kan een rechter een inbreuk op de wet over het rookverbod in drankgelegenheden niet bestraffen voor 1 juli 2014", zegt FedCaf-voorzitster Diane Delen.

Op het kabinet van minister Onkelinx luidt het dat de wetgeving heel duidelijk is en dat er een geconsolideerde wet bestaat die al in strafrechtelijke sancties voorziet.

Volgens FedCaf hebben door het rookverbod al 2.000 cafés de deuren moeten sluiten. De federatie is van plan een schadevergoeding te eisen van de staat. Ze vraagt overleg met de regering. (Belga/TE)

Dat is het gevolg van een lacune in de wet die FedCaf, een federatie van cafés in België, naar eigen zeggen heeft ontdekt. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) ontkent. "We kunnen controles natuurlijk niet verhinderen, maar volgens onze analyse van de wet, kan een rechter een inbreuk op de wet over het rookverbod in drankgelegenheden niet bestraffen voor 1 juli 2014", zegt FedCaf-voorzitster Diane Delen. Op het kabinet van minister Onkelinx luidt het dat de wetgeving heel duidelijk is en dat er een geconsolideerde wet bestaat die al in strafrechtelijke sancties voorziet. Volgens FedCaf hebben door het rookverbod al 2.000 cafés de deuren moeten sluiten. De federatie is van plan een schadevergoeding te eisen van de staat. Ze vraagt overleg met de regering. (Belga/TE)