Er is deze winter wel degelijk een risico op elektriciteitsschaarste als drie kerncentrales buiten werking blijven, maar dat risico is verkleind door maatregelen die de regering de voorbije jaren heeft genomen. Dat zei ontslagnemend staatssecretaris van Energie Cathérine Fonck (cdH) in de bevoegde Kamercommissie.

Nu reactor Doel 4 stilligt wegens vermoedelijke sabotage is er ophef ontstaan over een mogelijke schaarste de komende winter. Op een bijeengeroepen Kamercommissie maakte Fonck samen met minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (cdH) een stand van zaken op.

Fonck bevestigde dat er een risico bestaat. Naast Doel 4 liggen ook de reactoren Doel 3 en Tihange stil om veiligheidsredenen. Maar volgens de staatssecretaris is na het uitvallen van Doel 4 een 'politiek spel' gespeeld door de situatie voor te stellen alsof er geen maatregelen bestaan.

'Het risico wordt verkleind omdat deze regering voor de eerste keer bijkomende instrumenten heeft voorzien om de bevoorrading te waarborgen', zei Fonck. Ze verwijst naar de strategische reserve, import en, in extreem geval, het afschakelplan, waarbij delen van het land voor korte tijd zonder stroom gezet worden om een totale uitval van het net te voorkomen.

Fonck wees erop dat het afschakelplan al na een incident in Duitsland is gebruikt. Maar toen is dat 'blindelings' gebeurd, zonder dat iemand het wist. De huidige regering heeft de procedure nu vastgelegd.

Netbeheerder Elia herwerkte intussen het afschakelplan. Op 3 september worden de provinciegouverneurs ingelicht over de nieuwe kaarten van het plan, zei minister Wathelet. (Belga/WB)

Er is deze winter wel degelijk een risico op elektriciteitsschaarste als drie kerncentrales buiten werking blijven, maar dat risico is verkleind door maatregelen die de regering de voorbije jaren heeft genomen. Dat zei ontslagnemend staatssecretaris van Energie Cathérine Fonck (cdH) in de bevoegde Kamercommissie.Nu reactor Doel 4 stilligt wegens vermoedelijke sabotage is er ophef ontstaan over een mogelijke schaarste de komende winter. Op een bijeengeroepen Kamercommissie maakte Fonck samen met minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (cdH) een stand van zaken op. Fonck bevestigde dat er een risico bestaat. Naast Doel 4 liggen ook de reactoren Doel 3 en Tihange stil om veiligheidsredenen. Maar volgens de staatssecretaris is na het uitvallen van Doel 4 een 'politiek spel' gespeeld door de situatie voor te stellen alsof er geen maatregelen bestaan. 'Het risico wordt verkleind omdat deze regering voor de eerste keer bijkomende instrumenten heeft voorzien om de bevoorrading te waarborgen', zei Fonck. Ze verwijst naar de strategische reserve, import en, in extreem geval, het afschakelplan, waarbij delen van het land voor korte tijd zonder stroom gezet worden om een totale uitval van het net te voorkomen. Fonck wees erop dat het afschakelplan al na een incident in Duitsland is gebruikt. Maar toen is dat 'blindelings' gebeurd, zonder dat iemand het wist. De huidige regering heeft de procedure nu vastgelegd. Netbeheerder Elia herwerkte intussen het afschakelplan. Op 3 september worden de provinciegouverneurs ingelicht over de nieuwe kaarten van het plan, zei minister Wathelet. (Belga/WB)