Wat denkt u van de formateursnota van Elio Di Rupo?
Deze nota gaat heel ver, veel verder dan iedereen verwacht had. Di Rupo neemt afstand van enkele idefixen van de PS, zoals in het hoofdstuk over gezondheidszorg. Hij heeft echt een sterk signaal gegeven. Niet altijd even helder, maar sterk.

Zijn voorstel voor B-H-V is heel interessant. N-VA zal er moeilijk over doen, maar dit voorstel is aanvaardbaar voor de meeste Vlaamse partijen. Ook zijn ideeën over de bevoegdheidsoverdrachten zijn boeiend, ook al is het niet de verwachte grote hervorming.

Ik denk dat zijn ontmoeting met VOKA en de felheid waarmee de Vlaamse ondernemers zich tot hem richtten, hem hebben doen inzien dat we zonder die hervorming naar het einde van het Belgische systeem gaan.

Toch blijven er enkele zaken nogal vaag, zoals het veranderde statuut van de ambtenaren en de regionalisering van de gezondheidszorg, vooral de geriatrie, een belangrijke kost in Vlaanderen. Di Rupo heeft het ook over het belasten van grote vermogens, terwijl de echt grote vermogens beschermd blijven. Het zijn dus de middenklasse en de KMO's die het gelag zullen betalen: dat is een slechte zaak. Waar hij het geld zal halen om Brussel te herfinancieren komen we ook niet te weten.

Kan de N-VA het zich veroorloven 'neen' te zeggen tegen deze nota?
Volgens mij zal ze dat niet doen: de N-VA zal 'ja' zeggen en rond de tafel gaan zitten. Bart De Wever zal onderhandelen en de tijd laten spelen. Maar uiteindelijk zal hij 'neen' zeggen. De N-VA heeft er geen enkel belang bij om hier 'ja' op te zeggen. Haar kracht is dat ze het compromis weigerde te aanvaarden en Bart De Wever is de man die niet plooit. De traditionele partijen staan er vandaag echter veel meer voor open om compromissen te sluiten.

Zullen de andere partijen in een regering stappen zonder N-VA?
Dat is net het interessante aan deze nota: het laat de andere partijen te regeren zonder de N-VA. De N-VA zal weigeren door te gaan want zonder B-H-V heeft ze geen hefboom meer om verdere hervormigen af te dwingen. Het doel van een deel van die partij is nog altijd de duidelijke splitsing van B-H-V zonder toegeving ook al valt het land dan uit elkaar. Het is mogelijk om een regering te vormen zonder de nationalisten. Veel zal afhangen van de houding van de arbeidersvleugel binnen de CD&V en van het FDF.

Marie Gathon

Wat denkt u van de formateursnota van Elio Di Rupo? Deze nota gaat heel ver, veel verder dan iedereen verwacht had. Di Rupo neemt afstand van enkele idefixen van de PS, zoals in het hoofdstuk over gezondheidszorg. Hij heeft echt een sterk signaal gegeven. Niet altijd even helder, maar sterk. Zijn voorstel voor B-H-V is heel interessant. N-VA zal er moeilijk over doen, maar dit voorstel is aanvaardbaar voor de meeste Vlaamse partijen. Ook zijn ideeën over de bevoegdheidsoverdrachten zijn boeiend, ook al is het niet de verwachte grote hervorming. Ik denk dat zijn ontmoeting met VOKA en de felheid waarmee de Vlaamse ondernemers zich tot hem richtten, hem hebben doen inzien dat we zonder die hervorming naar het einde van het Belgische systeem gaan. Toch blijven er enkele zaken nogal vaag, zoals het veranderde statuut van de ambtenaren en de regionalisering van de gezondheidszorg, vooral de geriatrie, een belangrijke kost in Vlaanderen. Di Rupo heeft het ook over het belasten van grote vermogens, terwijl de echt grote vermogens beschermd blijven. Het zijn dus de middenklasse en de KMO's die het gelag zullen betalen: dat is een slechte zaak. Waar hij het geld zal halen om Brussel te herfinancieren komen we ook niet te weten. Kan de N-VA het zich veroorloven 'neen' te zeggen tegen deze nota? Volgens mij zal ze dat niet doen: de N-VA zal 'ja' zeggen en rond de tafel gaan zitten. Bart De Wever zal onderhandelen en de tijd laten spelen. Maar uiteindelijk zal hij 'neen' zeggen. De N-VA heeft er geen enkel belang bij om hier 'ja' op te zeggen. Haar kracht is dat ze het compromis weigerde te aanvaarden en Bart De Wever is de man die niet plooit. De traditionele partijen staan er vandaag echter veel meer voor open om compromissen te sluiten. Zullen de andere partijen in een regering stappen zonder N-VA? Dat is net het interessante aan deze nota: het laat de andere partijen te regeren zonder de N-VA. De N-VA zal weigeren door te gaan want zonder B-H-V heeft ze geen hefboom meer om verdere hervormigen af te dwingen. Het doel van een deel van die partij is nog altijd de duidelijke splitsing van B-H-V zonder toegeving ook al valt het land dan uit elkaar. Het is mogelijk om een regering te vormen zonder de nationalisten. Veel zal afhangen van de houding van de arbeidersvleugel binnen de CD&V en van het FDF.Marie Gathon