Torfs had een schoppenaasspeelkaart, het symbool dat de studenten gebruiken in hun protest tegen de besparingsplannen, op zijn toga gespeld.

'Erger dan een misdaad'

In verband met de besparingen die de Vlaamse regering wil doorvoeren, citeerde Torfs de Franse diplomaat Charles-Maurice De Talleyrand: 'C'est pire qu'un crime, c'est une faute'.

'Zonder een adequate financiering van de universiteiten gaat in Vlaanderen vroeg of laat het licht uit, of het nu bij gebrek aan denkkracht is dan wel bij gebrek aan elektriciteit', zo zinspeelde Torfs, op het afschakelplan voor elektriciteit in ons land.

Meritocratie

De rector waarschuwde scherp voor een mogelijke invoering van studieleningen. 'Zij staan voor een veranderend maatschappijmodel, waarin het evenwicht tussen meritocratie en zorg voor de zwakken definitief in de richting van eerstgenoemde overhelt', zei Torfs.

'We mogen niet uitkomen bij het sociale deficit van de Amerikaanse benadering, terwijl de belastingen op hun Europees duizelingwekkend hoog blijven.'

Torfs was ook vlijmscherp voor 'het visitatiesysteem dat onze universiteiten treft'. 'Dat er een instellingsreview komt die onze mogelijkheden onderzoekt om zelf voor kwaliteitszorg in te staan, is enkel aanvaardbaar als de huidige opleidingsvisitaties in een eerste fase worden opgeschort en op termijn verdwijnen', aldus Torfs.

Basisrecht

Ook Andries Verslyppe, de vertegenwoordiger van de studenten van de KU Leuven, hekelde in zijn toespraak de geplande besparingen. 'Onderwijs is geen investering, het is een basisrecht.' (Belga/KVDA)

Torfs had een schoppenaasspeelkaart, het symbool dat de studenten gebruiken in hun protest tegen de besparingsplannen, op zijn toga gespeld.In verband met de besparingen die de Vlaamse regering wil doorvoeren, citeerde Torfs de Franse diplomaat Charles-Maurice De Talleyrand: 'C'est pire qu'un crime, c'est une faute'. 'Zonder een adequate financiering van de universiteiten gaat in Vlaanderen vroeg of laat het licht uit, of het nu bij gebrek aan denkkracht is dan wel bij gebrek aan elektriciteit', zo zinspeelde Torfs, op het afschakelplan voor elektriciteit in ons land. De rector waarschuwde scherp voor een mogelijke invoering van studieleningen. 'Zij staan voor een veranderend maatschappijmodel, waarin het evenwicht tussen meritocratie en zorg voor de zwakken definitief in de richting van eerstgenoemde overhelt', zei Torfs. 'We mogen niet uitkomen bij het sociale deficit van de Amerikaanse benadering, terwijl de belastingen op hun Europees duizelingwekkend hoog blijven.' Torfs was ook vlijmscherp voor 'het visitatiesysteem dat onze universiteiten treft'. 'Dat er een instellingsreview komt die onze mogelijkheden onderzoekt om zelf voor kwaliteitszorg in te staan, is enkel aanvaardbaar als de huidige opleidingsvisitaties in een eerste fase worden opgeschort en op termijn verdwijnen', aldus Torfs. Ook Andries Verslyppe, de vertegenwoordiger van de studenten van de KU Leuven, hekelde in zijn toespraak de geplande besparingen. 'Onderwijs is geen investering, het is een basisrecht.' (Belga/KVDA)