Vlaamse politici reageren verontwaardigd op de vergelijking die FDF-voorzitter Olivier Maingain maakt tussen de niet-benoeming van drie Franstalige kandidaat-burgemeesters en praktijken van de Duitse bezetting.

Maingain herhaalde woensdagmorgen zijn uitdrukking. Vicepremier Didier Reynders van de MR, waarvan het FDF deel uitmaakt, distantieerde zich niet van de uitspraak van Maingain.

Op de VRT-radio nam hij wel afstand van de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) om de kandidaat-burgemeester van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen wegens inbreuken op de taalwetgeving. Reynders noemde die beslissing zeer slecht en gevaarlijk.

'Erverover'

Twee Vlaamse vicepremiers hekelden de uitspraken van Maingain wel. Steven Vanackere (CD&V) noemt de vergelijking die Maingain maakt bijzonder kwetsend.

Volgens Vanackere had Maingain geen enkele reden om zo te reageren omdat de Vlaamse regering steeds heeft gezegd dat er geen reden is om de drie kandidaat-burgemeesters te benoemen als er geen neuwe elementen zij die erop wijzen dat ze hun houding hebben gewijzigd.

Guy Vanhengel (Open VLD) vindt dat de uitspraken van Maingain er 'heel ver over' zijn. HIj hekelt dat het FDF Vlaanderen al dertig jaar met de Duitse bezetter vergelijkt.

Vanackere en Vanhengel vragen dat Reynders zich van de uitspraken distantieert.

Zij kregen halvelings steun van vicepremier Joëlle Milquet (CDH). Ze riep op niet in de val te trappen van de N-VA, die volgens haar stokken in de wielen wil steken. Milquet wil ook niet meedoen aan 'kinderachtige spelletjes'.

Vlaamse politici reageren verontwaardigd op de vergelijking die FDF-voorzitter Olivier Maingain maakt tussen de niet-benoeming van drie Franstalige kandidaat-burgemeesters en praktijken van de Duitse bezetting.Maingain herhaalde woensdagmorgen zijn uitdrukking. Vicepremier Didier Reynders van de MR, waarvan het FDF deel uitmaakt, distantieerde zich niet van de uitspraak van Maingain. Op de VRT-radio nam hij wel afstand van de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) om de kandidaat-burgemeester van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen wegens inbreuken op de taalwetgeving. Reynders noemde die beslissing zeer slecht en gevaarlijk.'Erverover'Twee Vlaamse vicepremiers hekelden de uitspraken van Maingain wel. Steven Vanackere (CD&V) noemt de vergelijking die Maingain maakt bijzonder kwetsend.Volgens Vanackere had Maingain geen enkele reden om zo te reageren omdat de Vlaamse regering steeds heeft gezegd dat er geen reden is om de drie kandidaat-burgemeesters te benoemen als er geen neuwe elementen zij die erop wijzen dat ze hun houding hebben gewijzigd.Guy Vanhengel (Open VLD) vindt dat de uitspraken van Maingain er 'heel ver over' zijn. HIj hekelt dat het FDF Vlaanderen al dertig jaar met de Duitse bezetter vergelijkt.Vanackere en Vanhengel vragen dat Reynders zich van de uitspraken distantieert.Zij kregen halvelings steun van vicepremier Joëlle Milquet (CDH). Ze riep op niet in de val te trappen van de N-VA, die volgens haar stokken in de wielen wil steken. Milquet wil ook niet meedoen aan 'kinderachtige spelletjes'.