Na meerdere accijnsverhogingen om het roken te ontmoedigen, heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) de deur opengezet voor prijsdalingen.

Sinds kort mogen winkeliers tabak verkopen onder de prijs die vermeld staat op het fiscale zegel van het pakje. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Aldi is alvast op de kar gesprongen: de Duitse discounter verkoopt sinds kort allerlei tabaksproducten onder de prijs die vermeld staat op het fiscale zegeltje van de overheid. Dat stelde Luc Van Biesen,
Kamerlid van de Open VLD, vast.

Sinds 1 augustus 1994 zijn winkeliers verplicht om sigaretten, sigaren en roltabak te verkopen aan de prijs die vermeld staat op het vignetje van Financiën. Toch gaat Aldi niet in de fout, zo blijkt.

"Sinds 1 november 2009 is er geen enkele belemmering meer om te verkopen onder de prijs op het zegel", zegt Francis Adeyns van de Federale Overheidsdienst Financiën. "Een ministerieel besluit van de minister van Financiën heeft die verplichting geschrapt."

Consternatie

Die zet van Reynders zorgt volgens Het Laatste Nieuws voor consternatie binnen de meerderheid. "We hebben jaren de accijnzen verhoogd in het belang van de volksgezondheid en nu zouden we toelaten dat de prijs zakt. Dat tart elke logica. Ik hoop dat dit snel wordt bijgestuurd", zegt Van Biesen.

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) reageert verontwaardigd op het nieuws. Erwin De Clerck: "De overheid neemt dit probleem blijkbaar nauwelijks serieus. We zouden echt niet weten wat Reynders bezield heeft."

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) is al helemaal verontwaardigd: "Deze maatregel gaat lijnrecht in tegen het kankerplan van de regering."

Na meerdere accijnsverhogingen om het roken te ontmoedigen, heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) de deur opengezet voor prijsdalingen. Sinds kort mogen winkeliers tabak verkopen onder de prijs die vermeld staat op het fiscale zegel van het pakje. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Aldi is alvast op de kar gesprongen: de Duitse discounter verkoopt sinds kort allerlei tabaksproducten onder de prijs die vermeld staat op het fiscale zegeltje van de overheid. Dat stelde Luc Van Biesen, Kamerlid van de Open VLD, vast. Sinds 1 augustus 1994 zijn winkeliers verplicht om sigaretten, sigaren en roltabak te verkopen aan de prijs die vermeld staat op het vignetje van Financiën. Toch gaat Aldi niet in de fout, zo blijkt. "Sinds 1 november 2009 is er geen enkele belemmering meer om te verkopen onder de prijs op het zegel", zegt Francis Adeyns van de Federale Overheidsdienst Financiën. "Een ministerieel besluit van de minister van Financiën heeft die verplichting geschrapt." Consternatie Die zet van Reynders zorgt volgens Het Laatste Nieuws voor consternatie binnen de meerderheid. "We hebben jaren de accijnzen verhoogd in het belang van de volksgezondheid en nu zouden we toelaten dat de prijs zakt. Dat tart elke logica. Ik hoop dat dit snel wordt bijgestuurd", zegt Van Biesen. De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) reageert verontwaardigd op het nieuws. Erwin De Clerck: "De overheid neemt dit probleem blijkbaar nauwelijks serieus. We zouden echt niet weten wat Reynders bezield heeft." Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) is al helemaal verontwaardigd: "Deze maatregel gaat lijnrecht in tegen het kankerplan van de regering."