‘Relancemaatregelen zullen Vlaamse problemen niet oplossen’ (Kris Peeters)

© Belga

Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn de relancemaatregelen waarover de federale regering een akkoord bereikte, onvoldoende om het probleem van de loonkosten en de concurrentiekrachten van de Vlaamse bedrijven op te lossen.

De relancemaatregelen waarover de federale regering een akkoord bereikte, zijn onvoldoende om het probleem van de loonkosten en de concurrentiekracht van de Vlaamse bedrijven op te lossen. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in het Vlaams Parlement gezegd.

“Het is een eerste stap, maar het zal de concurrentieproblemen niet oplossen”, klonk het. Peeters hoopt dat op het Overlegcomité van 6 november extra stappen kunnen gezet worden. Lukt dat niet, dan zal de Vlaamse regering zelf bekijken hoe het de 166 miljoen – die het zelf heeft opzijgezet – zal spenderen.

‘We verliezen investeringsdossiers aan Nederland’

De federale regering bereikte eerder een akkoord over de begroting en een pakket relancemaatregelen. Dat pakket kreeg een pak kritiek. Zo noemen de werkgeversfederaties de maatregelen ruim onvoldoende. Ook voor Vlaams minister-president Kris Peeters had het duidelijk wat meer mogen zijn. “Ik heb gesproken met de Nederlandse minister-president en met de minister-president van Noordrijn-Westfalen. In sommige sectoren zitten we met een loonkostverschil van 30 procent in ons nadeel. We zitten duidelijk met een probleem. We verliezen investeringsdossiers, niet aan China, maar aan Nederland. Een concurrentiepact is dringend nodig”, zo zei Peeters in de wandelgangen van het Vlaams Parlement.

In antwoord op vragen van Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) en Matthias Diependaele (N-VA) zei Peeters: “De federale regering heeft nu een aantal maatregelen genomen. Maar zijn die voldoende om het concurrentieprobleem op te lossen? Neen. Er zal meer nodig zijn om daar iets aan te doen.”

Open VLD: ‘Vlaanderen doet veel te weinig’

Die mening werd trouwens breed gedeeld in het parlement. Ook voor Open VLD, Vlaams in de oppositie maar federaal mee aan het stuur, mocht het iets meer zijn. “Het is misschien niet voldoende, maar ook Vlaanderen doet veel te weinig”, aldus Open VLD-fractieleider Bart Tommelein.

De Vlaamse minister-president kijkt uit naar het Overlegcomité tussen de federale regering en de deelstaatregeringen op 6 november. Dan maken de regering een nieuwe balans op. Tegen dan moet er bijvoorbeeld ook duidelijkheid zijn over de cijfers rond de btw-verlaging voor elektriciteit van 21 naar 6 procent. Er werd de afgelopen week gesuggereerd dat Peeters de federale regering het succes van een btw-verlaging niet zou gegund hebben.

“Klinkklare nonsens”, dixit Peeters. “Ik ben geen spook dat tussen de stoelen op federaal niveau waart. Dit getuigt van een bijzonder laag politiek niveau”.

Btw-verlaging

Op de vraag of hij zich verzet tegen de voorgestelde btw-verlaging, antwoordde Peeters: “Laat ons wachten op de studies die besteld zijn. Maar een btw-verlaging is wel een andere invalshoek dan een beleid rond spaarzaam omgaan met energie”.

Als er op 6 november geen concurrentiepact op tafel ligt met wat meer vlees aan, zal de Vlaamse regering alvast zelf bekijken hoe het de 166 miljoen euro – die het zelf heeft voorzien in de begroting – zal spenderen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content