Het Rekenhof toont zich in zijn advies over de Vlaamse begroting voor 2013 opvallend scherp voor de keuzes van de Vlaamse regering. Dat schrijven De Tijd en De Standaard.

Alle buffers opgebruikt

Vlaanderen torst schulden die in de begroting niet zichtbaar zijn, stelt het Rekenhof. De Vlaamse regering anticipeert te weinig op de financiële uitdagingen. Bovendien heeft ze alle buffers al ingezet, wat in dit onzeker economisch klimaat onvoorzichtig is, aldus het hof.

Vooral de zes miljard euro aan schulden blijken zorgwekkend. De regering wil die tegen 2020 wegwerken, maar volgens het Rekenhof komt die doelstelling "in het gedrang". De regering moet in dat geval immers de volgende legislatuur liefst 2 miljard euro begrotingsoverschotten boeken.

Schuld verdubbeld

Bijkomend probleem is dat de Vlaamse regering ook steeds meer financiële engagementen aangaat buiten de officiële begroting, vervolgt het Rekenhof. Het gaat dan onder meer via publiek-private samenwerkingen die in de toekomst op de begroting zullen wegen.

Ook de gewaarborgde schuld verdubbelde in vijf jaar tot 11,3 miljard in augustus. In 2014 zou het om 13,4 miljard kunnen gaan. Een risico, oordeelt het Rekenhof. (Belga/TV)

Het Rekenhof toont zich in zijn advies over de Vlaamse begroting voor 2013 opvallend scherp voor de keuzes van de Vlaamse regering. Dat schrijven De Tijd en De Standaard.Alle buffers opgebruikt Vlaanderen torst schulden die in de begroting niet zichtbaar zijn, stelt het Rekenhof. De Vlaamse regering anticipeert te weinig op de financiële uitdagingen. Bovendien heeft ze alle buffers al ingezet, wat in dit onzeker economisch klimaat onvoorzichtig is, aldus het hof. Vooral de zes miljard euro aan schulden blijken zorgwekkend. De regering wil die tegen 2020 wegwerken, maar volgens het Rekenhof komt die doelstelling "in het gedrang". De regering moet in dat geval immers de volgende legislatuur liefst 2 miljard euro begrotingsoverschotten boeken.Schuld verdubbeld Bijkomend probleem is dat de Vlaamse regering ook steeds meer financiële engagementen aangaat buiten de officiële begroting, vervolgt het Rekenhof. Het gaat dan onder meer via publiek-private samenwerkingen die in de toekomst op de begroting zullen wegen. Ook de gewaarborgde schuld verdubbelde in vijf jaar tot 11,3 miljard in augustus. In 2014 zou het om 13,4 miljard kunnen gaan. Een risico, oordeelt het Rekenhof. (Belga/TV)