De federale regering heeft dinsdagnamiddag de lijst goedgekeurd met grondwetsartikels die voor herziening vatbaar zijn.

Datgebeurdenadateerste voorzitter Ghislain Londers van het Hof van Cassatie had gemeld dat rechtbankvoorzitters de plicht hebben om mee te werken aan de organisatie van verkiezingen.

Londersreageerde op de kritiek van de Vlaamse voorzitters van de rechtbanken van eerste aanleg.

Zij hadden laten weten dat verkiezingen op basis van de huidige provinciale kieskringen niet kunnen en wilden dat de oude arrondissementele kieskringen weer zouden worden ingevoerd.

Maar in een brief aan de voorzitters van de Vlaamse hoven van beroep zegt Londers dat ze moeten meewerken aan de organisatie van de verkiezingen.

Kamer en Senaat

Minister van Justitie Stefaan De Clerck legde de brief dinsdagnamiddag voor aan een nieuwe vergadering van de ministerraad.

Die had de lijst met grondwetsartikels dinsdagmiddag niet goedgekeurd na de kritiek van de rechters. Dat gebeurde dinsdagnamiddag dus wel.

Kamer en Senaat moeten zich nog buigen over de lijst. De commissies Institutionele Zaken van Kamer en Senaat komen daarvoor woensdag bijeen.

De lijsten moeten vervolgens door Kamer en Senaat in plenaire zitting worden goedgekeurd. Als ze dat donderdag doen, wordt het parlement automatisch ontbonden en zijn er verkiezingen op 13 juni.

De federale regering heeft dinsdagnamiddag de lijst goedgekeurd met grondwetsartikels die voor herziening vatbaar zijn. Datgebeurdenadateerste voorzitter Ghislain Londers van het Hof van Cassatie had gemeld dat rechtbankvoorzitters de plicht hebben om mee te werken aan de organisatie van verkiezingen.Londersreageerde op de kritiek van de Vlaamse voorzitters van de rechtbanken van eerste aanleg. Zij hadden laten weten dat verkiezingen op basis van de huidige provinciale kieskringen niet kunnen en wilden dat de oude arrondissementele kieskringen weer zouden worden ingevoerd. Maar in een brief aan de voorzitters van de Vlaamse hoven van beroep zegt Londers dat ze moeten meewerken aan de organisatie van de verkiezingen.Kamer en SenaatMinister van Justitie Stefaan De Clerck legde de brief dinsdagnamiddag voor aan een nieuwe vergadering van de ministerraad.Die had de lijst met grondwetsartikels dinsdagmiddag niet goedgekeurd na de kritiek van de rechters. Dat gebeurde dinsdagnamiddag dus wel.Kamer en Senaat moeten zich nog buigen over de lijst. De commissies Institutionele Zaken van Kamer en Senaat komen daarvoor woensdag bijeen.De lijsten moeten vervolgens door Kamer en Senaat in plenaire zitting worden goedgekeurd. Als ze dat donderdag doen, wordt het parlement automatisch ontbonden en zijn er verkiezingen op 13 juni.