Verschillende organisaties die werken rond tabakspreventie protesteren tegen de lage tabaksprijs in ons land en tegen het "financiële cadeau" dat de regering-Michel de sigarettenproducenten heeft gedaan door de accijnzen op tabak begin 2015 amper te verhogen. De organisaties berekenden dat het om een "gift" van 80 miljoen euro gaat, bericht Le Soir.

30 cent duurder

"Begin januari stegen de accijnzen op roltabak met amper 10 cent, terwijl ze voor een pakje sigaretten ongewijzigd bleven. Een grote producent, Philip Morris, kon daardoor de prijs van een pakje Marlboro van negentien stuks met 30 cent verhogen, zonder bang te moeten zijn dat er minder gerookt zou worden", zegt Luk Joossens, tabakexpert van de Stichting tegen Kanker.

Volgens de experts van de Stichting en van VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) konden de sigarettenproducenten door de passieve houding van de regering-Michel 11 van de 30 cent zelf opstrijken. Als de regering de accijnzen op tabak had verhoogd, was het volledige bedrag voor de schatkist geweest. (Belga/WB)

Verschillende organisaties die werken rond tabakspreventie protesteren tegen de lage tabaksprijs in ons land en tegen het "financiële cadeau" dat de regering-Michel de sigarettenproducenten heeft gedaan door de accijnzen op tabak begin 2015 amper te verhogen. De organisaties berekenden dat het om een "gift" van 80 miljoen euro gaat, bericht Le Soir."Begin januari stegen de accijnzen op roltabak met amper 10 cent, terwijl ze voor een pakje sigaretten ongewijzigd bleven. Een grote producent, Philip Morris, kon daardoor de prijs van een pakje Marlboro van negentien stuks met 30 cent verhogen, zonder bang te moeten zijn dat er minder gerookt zou worden", zegt Luk Joossens, tabakexpert van de Stichting tegen Kanker. Volgens de experts van de Stichting en van VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) konden de sigarettenproducenten door de passieve houding van de regering-Michel 11 van de 30 cent zelf opstrijken. Als de regering de accijnzen op tabak had verhoogd, was het volledige bedrag voor de schatkist geweest. (Belga/WB)