De federale regering heeft onterecht 115 miljoen euro inbeslaggenomen misdaadgeld gebruikt om het gat in de begroting 2009 te dichten. Premier Yves Leterme spreekt over een boekhoudkundig probleem. Ontslagslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft het ook over een boekingsprobleem en heeft de opdracht gegeven het geld terug te storten.

De krant De Tijd pakte vrijdag met het nieuws uit. Om het gat in de begroting 2009 dat er toen was te dichten, kwam de regering terecht bij het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV).

Een bedrag van 115 miljoen euro van het COIV moest naar de schatkist vloeien, maar volgens De Tijd kwam het Rekenhof tot de vaststelling dat het ging om inbeslaggenomen geld dat nog niet door een rechtbank verbeurd was verklaard.

Toch heeft de regering-Leterme de 115 miljoen in oktober 2008 voor de begroting van 2009 geboekt als 'bedragen die
de staat definitief heeft verworven'. Het Rekenhof beschouwt die operatie als illegaal.

'Boekhoudkundig probleem'

Premier Yves Leterme (CD&V) relativeerde de zaak vrijdag. In een reactie wees hij erop dat het om een boekhoudkundig probleem gaat dat zal worden rechtgezet. Hij benadrukt ook dat het geld er nog is. 'De belastingbetaler verliest er geen eurocent aan'.

Volgens de eerste minister gaat het om een storm in een glas water en bezwaart de zaak de begroting voor 2010 en 2011 niet. Hij wijst er ook op dat verbeurdverklaard geld sinds jaar en dag aan de overheid toekomt.

Terugstorten

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck erkende vrijdagochtend op Radio 1 het probleem en noemde de constructie niet correct. Maar volgens hem gaat het louter om een technisch probleem, een foute boeking bij de Deposito- en Consignatiekas.

Volgens hem is er geen sprake van fraude of van verrijking en gaat het niet om een truc om de begroting op te smukken. Hij heeft Financiën gevraagd het geld terug te storten aan de Deposito- en Consignatiekas.

Voormalig Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD), die tijdens de vorige legislatuur de Kamer vertegenwoordigde in de Commissie voor Toezicht van de Deposito en Consignatiekas (DCK), liet in een reactie weten dat de doorstorting in het jaarrapport van de DCK staat en op uitdrukkelijk verzoek van de regering gebeurde om het
begrotingstekort te verkleinen.

SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt liet weten dat hij opheldering zal vragen van de ministers van Justitie en Financiën.

De federale regering heeft onterecht 115 miljoen euro inbeslaggenomen misdaadgeld gebruikt om het gat in de begroting 2009 te dichten. Premier Yves Leterme spreekt over een boekhoudkundig probleem. Ontslagslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft het ook over een boekingsprobleem en heeft de opdracht gegeven het geld terug te storten.De krant De Tijd pakte vrijdag met het nieuws uit. Om het gat in de begroting 2009 dat er toen was te dichten, kwam de regering terecht bij het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV). Een bedrag van 115 miljoen euro van het COIV moest naar de schatkist vloeien, maar volgens De Tijd kwam het Rekenhof tot de vaststelling dat het ging om inbeslaggenomen geld dat nog niet door een rechtbank verbeurd was verklaard. Toch heeft de regering-Leterme de 115 miljoen in oktober 2008 voor de begroting van 2009 geboekt als 'bedragen die de staat definitief heeft verworven'. Het Rekenhof beschouwt die operatie als illegaal.'Boekhoudkundig probleem'Premier Yves Leterme (CD&V) relativeerde de zaak vrijdag. In een reactie wees hij erop dat het om een boekhoudkundig probleem gaat dat zal worden rechtgezet. Hij benadrukt ook dat het geld er nog is. 'De belastingbetaler verliest er geen eurocent aan'. Volgens de eerste minister gaat het om een storm in een glas water en bezwaart de zaak de begroting voor 2010 en 2011 niet. Hij wijst er ook op dat verbeurdverklaard geld sinds jaar en dag aan de overheid toekomt. Terugstorten Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck erkende vrijdagochtend op Radio 1 het probleem en noemde de constructie niet correct. Maar volgens hem gaat het louter om een technisch probleem, een foute boeking bij de Deposito- en Consignatiekas.Volgens hem is er geen sprake van fraude of van verrijking en gaat het niet om een truc om de begroting op te smukken. Hij heeft Financiën gevraagd het geld terug te storten aan de Deposito- en Consignatiekas.Voormalig Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD), die tijdens de vorige legislatuur de Kamer vertegenwoordigde in de Commissie voor Toezicht van de Deposito en Consignatiekas (DCK), liet in een reactie weten dat de doorstorting in het jaarrapport van de DCK staat en op uitdrukkelijk verzoek van de regering gebeurde om het begrotingstekort te verkleinen.SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt liet weten dat hij opheldering zal vragen van de ministers van Justitie en Financiën.