Sinds begin 2018 zijn er in ons land geen medische redenen of ingrepen meer nodig om officieel van geslacht te veranderen. Maar vorig jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof die wet deels, omdat ze het voor non-binaire personen - mensen die zich noch als man, noch als vrouw identificeren - niet mogelijk maakte om zich zo te registreren.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zou daar meteen werk van willen maken, blijkt uit zijn beleidsverklaring voor volgend jaar. 'Het is een ethisch gevoelige zaak, dat besef ik', zegt Van Quickenborne. 'Daarom wil ik het parlement hierbij betrekken. Ik hoop dat de discussie in alle openheid en vrijheid kan aangegaan worden.'

CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt open te staan voor een aanpassing van de wet. 'Maar we moeten goed onderzoeken wat de gevolgen zijn van een mogelijke oplossing', zegt hij.

Sinds begin 2018 zijn er in ons land geen medische redenen of ingrepen meer nodig om officieel van geslacht te veranderen. Maar vorig jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof die wet deels, omdat ze het voor non-binaire personen - mensen die zich noch als man, noch als vrouw identificeren - niet mogelijk maakte om zich zo te registreren. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zou daar meteen werk van willen maken, blijkt uit zijn beleidsverklaring voor volgend jaar. 'Het is een ethisch gevoelige zaak, dat besef ik', zegt Van Quickenborne. 'Daarom wil ik het parlement hierbij betrekken. Ik hoop dat de discussie in alle openheid en vrijheid kan aangegaan worden.'CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt open te staan voor een aanpassing van de wet. 'Maar we moeten goed onderzoeken wat de gevolgen zijn van een mogelijke oplossing', zegt hij.