Op de Kalmthoutse Heide lijkt het kritieke punt van de brand voorbij. In de nacht van donderdag op vrijdag heeft het behoorlijk veel geregend.

Enkel in de bossen aan het landgoed De Markgraaf wordt nog actief geblust; het gaat om een gebied van een tiental hectare. De regenval kwam bijzonder gelegen voor de brandweer, aangezien de veranderlijke wind tot 6 Beaufort donderdag her en der tot nieuwe brandhaarden had geleid.

Ook in de nacht van donderdag op vrijdag moesten zestig brandweerlui nog op drie plaatsen een flank vormen om een verdere verspreiding van het vuur tegen te gaan. Vooral aan het Stappersven, in het noorden van het getroffen gebied, dreigden nog nieuwe stukken heide in de vlammen op te gaan. Mede dankzij de regen slaagde de brandweer er echter in dit te voorkomen.

Balans
De balans blijft zo nog steeds op 600 hectare verwoest natuurgebied staan. Nog de hele dag zal er worden nageblust, maar indien de regen zoals wordt verwacht aanhoudt, zou alles onder controle moeten blijven. Enkel boven het bosrijke gebied aan De Markgraaf moeten mogelijk nog blushelikopters worden ingezet.

Over het lot van de zowat 100 wegens rookhinder geëvacueerde omwonenden, wordt vrijdagochtend beslist. Er zou nog enkel sprake zijn van geurhinder in de omliggende straten, mogelijk kunnen zij dus snel naar huis terug. (Belga/EE)

Op de Kalmthoutse Heide lijkt het kritieke punt van de brand voorbij. In de nacht van donderdag op vrijdag heeft het behoorlijk veel geregend. Enkel in de bossen aan het landgoed De Markgraaf wordt nog actief geblust; het gaat om een gebied van een tiental hectare. De regenval kwam bijzonder gelegen voor de brandweer, aangezien de veranderlijke wind tot 6 Beaufort donderdag her en der tot nieuwe brandhaarden had geleid. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag moesten zestig brandweerlui nog op drie plaatsen een flank vormen om een verdere verspreiding van het vuur tegen te gaan. Vooral aan het Stappersven, in het noorden van het getroffen gebied, dreigden nog nieuwe stukken heide in de vlammen op te gaan. Mede dankzij de regen slaagde de brandweer er echter in dit te voorkomen. Balans De balans blijft zo nog steeds op 600 hectare verwoest natuurgebied staan. Nog de hele dag zal er worden nageblust, maar indien de regen zoals wordt verwacht aanhoudt, zou alles onder controle moeten blijven. Enkel boven het bosrijke gebied aan De Markgraaf moeten mogelijk nog blushelikopters worden ingezet. Over het lot van de zowat 100 wegens rookhinder geëvacueerde omwonenden, wordt vrijdagochtend beslist. Er zou nog enkel sprake zijn van geurhinder in de omliggende straten, mogelijk kunnen zij dus snel naar huis terug. (Belga/EE)