Van Overtveldt had het regeerakkoord toegelicht tijdens een vergadering in Luxemburg van de "eurogroep", de ministers van Financiën van de eurozone.

Eerder liet minister van Begroting Hervé Jamar (MR) weten dat het Belgische budget pas op 22 oktober aan de Commissie kan worden overgemaakt, een week later dan de wettelijk voorziene deadline van 15 oktober. De reden is dat het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap hun begrotingshuiswerk niet op tijd klaar hebben.

"Met de Europese Commissie zijn we nu overeengekomen dat we op 15 oktober een beperkte presentatie van de begroting zullen doen", zegt Van Overtveldt vanuit Luxemburg. Dat is niet optimaal, geeft hij toe, maar hij kreeg van de Commissie te horen dat dat nog net binnen de grenzen van het haalbare is. "Als je weet dat 15 oktober heel, heel moeilijk was geworden, speel je beter open kaart. Een week later kan ook perfect." Uiteraard moet het budget dan helemaal op punt staan, benadrukt Van Overtveldt.

'Positief gevoel'

"Je moet ernstig blijven. We moeten die begroting correct en minutieus voorleggen, maar vooral daarna ook correct en minutieus uitvoeren."

Dat zijn presentatie "unaniem positief" werd onthaald, biedt perspectief, vindt Van Overtveldt. België kan de analyse van de begroting door de Commissie "nu met een positief gevoel tegemoet treden". Uiteraard, zegt de minister, heeft de Commissie nog niet in haar kaarten laten kijken wat betreft haar eindoordeel.

(Belga/RR)

Van Overtveldt had het regeerakkoord toegelicht tijdens een vergadering in Luxemburg van de "eurogroep", de ministers van Financiën van de eurozone. Eerder liet minister van Begroting Hervé Jamar (MR) weten dat het Belgische budget pas op 22 oktober aan de Commissie kan worden overgemaakt, een week later dan de wettelijk voorziene deadline van 15 oktober. De reden is dat het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap hun begrotingshuiswerk niet op tijd klaar hebben. "Met de Europese Commissie zijn we nu overeengekomen dat we op 15 oktober een beperkte presentatie van de begroting zullen doen", zegt Van Overtveldt vanuit Luxemburg. Dat is niet optimaal, geeft hij toe, maar hij kreeg van de Commissie te horen dat dat nog net binnen de grenzen van het haalbare is. "Als je weet dat 15 oktober heel, heel moeilijk was geworden, speel je beter open kaart. Een week later kan ook perfect." Uiteraard moet het budget dan helemaal op punt staan, benadrukt Van Overtveldt."Je moet ernstig blijven. We moeten die begroting correct en minutieus voorleggen, maar vooral daarna ook correct en minutieus uitvoeren." Dat zijn presentatie "unaniem positief" werd onthaald, biedt perspectief, vindt Van Overtveldt. België kan de analyse van de begroting door de Commissie "nu met een positief gevoel tegemoet treden". Uiteraard, zegt de minister, heeft de Commissie nog niet in haar kaarten laten kijken wat betreft haar eindoordeel.(Belga/RR)