De PS blijft "op zijn zachts gezegd met heel wat vragen zitten" over de cijfers die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vrijgaf over de impact van de regeringsmaatregelen op de koopkracht. PS-voorzitter Elio Di Rupo stelt ook vast dat "een lid van de regering voor de eerste keer toegeeft dat de regering het inkomen van de burgers zal doen dalen".

'Belofte was koopkracht te verhogen'

De PS maakte zelf eigen berekeningen bekend over de impact van een reeks aangekondigde regeringsmaatregelen op de koopkracht. In De Standaard en op de VRT-radio gaf minister Van Overtveldt toe dat twee derde van de werknemers aan koopkracht zullen inboeten. "We hebben ook nooit ontkend dat er een verlies aan koopkracht is", klonk het in de krant.

Voorzitter van oppositiepartij PS Di Rupo wijst erop dat het regeerakkoord van de regering-Michel beloofde om "de koopkracht van de burgers te verhogen".

Roken en wijn drinken kost meer

Minister Van Overtveldt stelde ook de PS-berekeningen ter discussie, vooral wat betreft de impact van een reeks btw- en accijnsverhogingen. Volgens de PS zorgen die voor een gemiddeld verlies van 150 euro, volgens de N-VA-minister ligt dat een pak lager. "De PS denkt dat iedereen rookt als een gek, rijdt als een gek en beroep doet op plastische chirurgie. Maar dat is natuurlijk een keuze", zei Van Overtveldt.

De PS is niet onder de indruk van die redenering. "Men kan het draaien of keren hoe men wil, maar als de gezinnen (of zelfs alleenstaanden) slechts zo weinig bijdragen, kan dit onmogelijk 889 miljoen euro aan de staat opbrengen". Ook de PS berekende een gemiddelde en weet dat wie rookt, wijn drinkt en met een dieselwagen rijdt meer zal betalen dan wie dat niet doet. "Maar opdat de belastingverhogingen 889 miljoen euro zouden opbrengen, moet wel iemand het betalen", luidt het. (Belga/WB)

De PS blijft "op zijn zachts gezegd met heel wat vragen zitten" over de cijfers die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vrijgaf over de impact van de regeringsmaatregelen op de koopkracht. PS-voorzitter Elio Di Rupo stelt ook vast dat "een lid van de regering voor de eerste keer toegeeft dat de regering het inkomen van de burgers zal doen dalen". De PS maakte zelf eigen berekeningen bekend over de impact van een reeks aangekondigde regeringsmaatregelen op de koopkracht. In De Standaard en op de VRT-radio gaf minister Van Overtveldt toe dat twee derde van de werknemers aan koopkracht zullen inboeten. "We hebben ook nooit ontkend dat er een verlies aan koopkracht is", klonk het in de krant. Voorzitter van oppositiepartij PS Di Rupo wijst erop dat het regeerakkoord van de regering-Michel beloofde om "de koopkracht van de burgers te verhogen". Minister Van Overtveldt stelde ook de PS-berekeningen ter discussie, vooral wat betreft de impact van een reeks btw- en accijnsverhogingen. Volgens de PS zorgen die voor een gemiddeld verlies van 150 euro, volgens de N-VA-minister ligt dat een pak lager. "De PS denkt dat iedereen rookt als een gek, rijdt als een gek en beroep doet op plastische chirurgie. Maar dat is natuurlijk een keuze", zei Van Overtveldt. De PS is niet onder de indruk van die redenering. "Men kan het draaien of keren hoe men wil, maar als de gezinnen (of zelfs alleenstaanden) slechts zo weinig bijdragen, kan dit onmogelijk 889 miljoen euro aan de staat opbrengen". Ook de PS berekende een gemiddelde en weet dat wie rookt, wijn drinkt en met een dieselwagen rijdt meer zal betalen dan wie dat niet doet. "Maar opdat de belastingverhogingen 889 miljoen euro zouden opbrengen, moet wel iemand het betalen", luidt het. (Belga/WB)