Rectoren willen meer kleur in Vlaamse auditoria

© Belga

De universiteiten van Antwerpen en Leuven plannen extra inspanningen om jongeren met een migratie­achtergrond in hun aula’s te krijgen.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag. Jongeren van vreemde origine zijn sterk ondervertegenwoordigd aan de universiteit. Aan de KU Leuven gaat het om 11,2 procent, aan de UGent om 14,4 procent en in Antwerpen om slechts 9 procent. Ter vergelijking: in de leeftijdscategorie 18-19 jaar is bijna 25 procent van de Vlaamse jongeren eerste of tweede generatie allochtoon.

Eenmaal op onze universiteit, moeten die jongeren zich ook thuis voelen.

Rik Torfs, rector KU Leuven

De universiteiten doen al veel om jongeren met een migratieachtergrond aan boord te krijgen. Ze gebruiken mentoren die allochtone medestudenten begeleiden of ze zetten rolmodellen in die naar de middelbare scholen trekken.

In Antwerpen wil rector Herman Van Goethem bovendien meer studenten vrijwillige bijles laten geven aan middelbare scholieren. Hij plant daarnaast een analyse van alle middelbare scholen in de regio om te zien hoe het nu gesteld is met de instroom.

“En als ze eenmaal op onze universiteit zijn, moeten die jongeren zich ook thuis voelen. Door hen te stimuleren om deel te nemen aan het verenigingsleven bijvoorbeeld, of door halalmaaltijden aan te bieden in onze studentenrestaurants”, zegt hij.

Volgens Rik Torfs, de rector van de KU Leuven, is het probleem acuut in de opleiding geneeskunde. “We werken daarom aan een nieuwe maat­regel om vanuit de faculteit mensen naar het vijfde en zesde middelbaar te sturen. We willen die jongeren voorbereiden op het toelatingsexamen. Want wanneer ze daar aan hebben deelgenomen en niet slagen, kunnen we niets meer doen.”

Partner Content