Recordaantal mensen op wachtlijst voor sociale woning: er zijn 200.000 wachtenden voor u

In totaal staan er nu 199.085 kandidaten op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Zo’n 200.000 kandidaat-huurders staan op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Wonen in Vlaanderen. Onder de Vlaamse regering-Jambon groeide de wachtlijst met 30 procent.

In totaal staan er nu 199.085 kandidaten op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Vlaams agentschap Wonen in Vlaanderen. Nooit eerder was de wachtlijst zo lang.

In 2019 bedroeg de wachtlijst nog 153.510 huishoudens. Onder de regering-Jambon (2019-2024) kwamen er 45.575 wachtenden bij. De wachtlijst is dus met 30 procent gestegen onder toenmalig minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA), vandaag Vlaams minister-president.

Vorige maand verscheen nog een vernietigend rapport over het Vlaamse woonbeleid. Het Europees Comité voor Sociale Rechten oordeelde dat Vlaanderen te weinig doet om de wooncrisis in te dijken.

Huidig minister van Wonen Melissa Depraetere (Vooruit) vindt dat er in het verleden te weinig sociale woningen zijn gebouwd. Betaalbaar wonen is een van haar prioriteiten.

Zo wil ze lokale besturen die te weinig sociale woningen creëren beboeten, zei ze vorige maand. ‘Zodat zij rechtstreeks bijdragen aan die mensen die op die wachtlijst staan en die veel te lang te hoge huurprijzen betalen op de private markt.’ Depraetere zwaait ook met het budget van 6 miljard euro om sociale woningen te bouwen en te renoveren.

‘Oververhitting private huurmarkt’

‘Dit cijfer is om van te schrikken’, zegt Björn Mallants, algemeen directeur van woonmaatschappij Woontrots. ‘Op iets meer dan tien jaar is de wachtlijst verdubbeld.’

Volgens Mallants heeft dat onder meer te maken met de toename van het aantal gezinnen. ‘Niet alleen qua absolute aantallen door de bevolkingsgroei, maar ook door gezinsverdunning, onder andere door het aantal scheidingen. Alleenstaande ouders lopen een hoger risico op woonproblemen.’

Maar het is ook een gevolg van beleid, aldus Mallants. ‘Het is een vertaling van een huurmarkt die hard aan het oververhitten is door een gebrek aan aanbod, met sterke regionale verschillen. Het aantal sociale woningen is gestegen — in totaal hebben we er 25.000 woningen bijgekregen op vijftien jaar — maar tegenover het totaal aantal huishoudens is het aandeel sociale woningen niet gestegen.’

Mallants: ‘Er is een acuut probleem aan de onderkant van de huurmarkt, en in Vlaanderen wordt die voor een te groot deel opgevangen door de private huurmarkt, terwijl veel mensen de huur daar niet kunnen betalen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content