Het Nieuwsblad publiceert delen van de publicatie.

"Ja, de rechtspraak moet zo transparant en toegankelijk mogelijk zijn", schrijft Karel Van Cauwenberghe in een bijdrage in het tijdschrift voor politierecht Vigiles. "Anderzijds moet ook de veiligheid van magistraten, medewerkers en burgers zo goed mogelijk worden gegarandeerd. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat aan dit laatste gegeven onvoldoende aandacht wordt besteed."

Justitie heeft wel al maatregelen genomen, zeker in de nieuwe gerechtsgebouwen, aldus Van Cauwenberghe. Maar in de zittingzalen, waar geen politie aanwezig is, blijft een groot risico. Volgens Van Cauwenberghe dringt zich een diepgaand debat op. "Gaan we wachten op een nieuw zwaar incident", vraagt hij zich af, verwijzend naar het doodschieten van een Brusselse vrederechter en haar griffier, in 2010.

(Belga/RR)

Het Nieuwsblad publiceert delen van de publicatie."Ja, de rechtspraak moet zo transparant en toegankelijk mogelijk zijn", schrijft Karel Van Cauwenberghe in een bijdrage in het tijdschrift voor politierecht Vigiles. "Anderzijds moet ook de veiligheid van magistraten, medewerkers en burgers zo goed mogelijk worden gegarandeerd. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat aan dit laatste gegeven onvoldoende aandacht wordt besteed." Justitie heeft wel al maatregelen genomen, zeker in de nieuwe gerechtsgebouwen, aldus Van Cauwenberghe. Maar in de zittingzalen, waar geen politie aanwezig is, blijft een groot risico. Volgens Van Cauwenberghe dringt zich een diepgaand debat op. "Gaan we wachten op een nieuw zwaar incident", vraagt hij zich af, verwijzend naar het doodschieten van een Brusselse vrederechter en haar griffier, in 2010.(Belga/RR)