Partijgenoten van voormalig SP.A-voorzitter en minister Steve Stevaert zijn onder de indruk van het plotse overlijden van de minister van staat. Ook daarbuiten heerst ongeloof.

Bruno Tobback: 'Verrassende denkbeelden en spitse humor kenmerkten hem'

'We zijn vandaag allemaal samen diep getroffen en ontredderd door het veel te vroege verlies van Steve,' zo reageert SP.A-voorzitter Bruno Tobbackop het overlijden van minister van staat en oud-voorzitter van de partij Steve Stevaert. 'We herinneren hem niet alleen als politicus, maar bovenal als een warm en betrokken mens, een vriend. Uniek in de enige échte zin van dat woord.'

'Altijd tussen de mensen, nooit erboven. Altijd op zoek naar oplossingen om muren af te breken in plaats van ze op te trekken. Arm of rijk, jong of oud, gelovig of niet, op café of in het parlement, het maakte hem niet uit. Altijd en overal bleef hij zichzelf. Gewoon Steve.

Verrassende denkbeelden en spitse humor kenmerkten hem. Dat maakte het zo fijn om met hem samen te werken, met hem te praten, met hem te zijn. Als geen ander kon hij een kamer vullen, maar zijn deur stond altijd open. Voor wie dan ook, waar dan ook, had hij een luisterend oor.

Wij zullen die mooie momenten met Steve - voor én achter de schermen - blijven koesteren, net zoals hij dat zelf deed de afgelopen jaren. Afgunst was een woord dat hij niet kende, respect en verdraagzaamheid des te meer. Steve was daarin een toonbeeld voor ons allemaal.'

Bert Anciax: 'Steve wilde niet dat mensen hem als misdadiger zouden zien'

Ook Bert Anciaux is diep bedroefd. 'Hij was wanhopig, en dat heb ik niet gezien', stelde een geëmotioneerde Anciaux op Radio 1. 'Steve zag de mensen graag, en hij wou dat ze hem ook graag zagen. De tegenbots was ook dat hij er niet tegen kon dat mensen hem als een misdadiger zouden zien.'

Anciaux vindt de politiek veel harder is geworden dan vroeger. 'De mensen worden volledig gefileerd.'

Ingrid Lieten: 'Hij had nog allerlei plannen en ideeën.'

Vanvelthoven: 'Stevaert zette Limburg op de kaart

'Politici zijn ook mensen, dat wordt vaak vergeten', vindt ook parlementslid en burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven: 'Ik denk dat het voor veel mensen een onverwachte, harde klap is. In Limburg is Steve iemand die de provincie op de kaart heeft gezet. Door zijn positieve manier waarop hij naar politiek keek.'

'Hij was voor mij iemand die het pad heeft geëffend', zei Vanvelthoven op Radio 1.

Minuut stilte in de Kamer

De plenaire Kamer zal een minuut stilte houden ter nagedachtenis van minister van staat Steve Stevaert. Dat heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke laten weten. De hulde zou gebeuren net voor de stemmingen.

Rudy De Leeuw: 'Groot socialist'

In een korte reactie op het overlijden van Steve Stevaert noemt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw de minister van Staat een "groot socialist". "Groot hart en een warme vriend. Dit is intriest", aldus De Leeuw.

De socialistische vakbond zegt diep getroffen te zijn door het overlijden van de politicus. "Steve drukte als geen ander zijn stempel op de politiek. Zijn werk mogen we niet verloren laten gaan."

Guy Verhofstadt: '"Een hartelijk man en getalenteerd politicus"

Guy Verhofstadt is "erg geschokt door het plotse heengaan" van minister van staat Steve Stevaert. "Ik heb Steve gekend als een hartelijk man en een getalenteerd politicus. Zo zal ik me hem blijven herinneren", zo reageert de oud-premier op het overlijden van de voormalige voorzitter van sp.a.

"Een overlijden is sowieso een zware klap voor de naasten maar de dramatische omstandigheden waarin dit gebeurd is, maken het nog triester en zwaarder dan het al is. Ik hoop dat ze erg veel steun vinden bij elkaar", stelt Verhofstadt, die zijn medeleven betuigt aan familieleden en vrienden.

Almaci: 'Grote meneer geweest voor de politiek en voor SP.A'

Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert aangedaan op het overlijden van voormalig sp.a-voorzitter en minister van staat Steve Stevaert. Ze drukt haar medeleven uit voor familie en vrienden. "Hij is een grote meneer geweest voor de politiek en voor sp.a", onderstreept ze.

De hoogdagen van Stevaert vonden plaats net voor Almaci zelf politiek actief werd. "Ik volgde het toen al allemaal van heel nabij en hij liet toch een grote indruk na, met zijn spitante uitspraken en zijn warme verschijning", zo blikt ze terug. "Stevaert is een grote meneer geweest voor de politiek en voor sp.a. Het is gek hoe zoiets zeer snel zal keren", aldus nog de Groen-voorzitter.

Geert Bourgeois: 'Een van meest invloedrijke figuren in Vlaanderen'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft "met ontstentenis" kennisgenomen van het overlijden van minister van staat Steve Stevaert. "We nemen afscheid van een van de meest invloedrijke publieke figuren in Vlaanderen. We herinneren hem ons als een sterk strateeg en communicator", zo stelt hij in een korte mededeling.

Eric Van Rompuy: "Altijd heel vriendelijk voor zijn collega's"

CD&V'er Eric Van Rompuy heeft donderdag aangeslagen gereageerd op de dood van voormalig sp.a-voorzitter en minister van staat Steve Stevaert. Ze waren een klein jaar samen minister in de Vlaamse regering van Luc Van den Brande. "Hij was enorm creatief en altijd heel vriendelijk voor zijn collega's", herinnert Van Rompuy zich.

Stevaert trad in september 1998 toe tot de laatste regering-Van den Brande, die toen al haar laatste jaar was ingegaan. Van Rompuy herinnert zich naar eigen zeggen nog hoe Stevaert de minister-president tijdens de eerste ministerraad meteen op het hart drukte dat hij veel te ingewikkeld sprak en de zaken veel eenvoudiger moest uitleggen. "Het is me altijd een raadsel geweest dat hij zo plots gouverneur werd", aldus nog de CD&V'er, terugblikkend op "de tijd dat hij koning was in de Wetstraat". "Het doet allemaal toch nadenken dat alles zo vluchtig is in de politiek."

Hilde Claes: 'Afscheid is onwezenlijk'

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes reageert zwaar aangeslagen op het overlijden van Stevaert. "Dit komt totaal onverwacht en is echt onwezenlijk. Steve is altijd een heel goede vriend geweest. Het was een gedreven, warm iemand. Wat hij heeft gedaan voor de politieke wereld is en blijft heel bijzonder."

En ook het voltallige schepencollege reageert aangeslagen in een gemeenschappelijke nota. "Stevaert was een politiek visionair. Wat hij voor Hasselt heeft gedaan was heel sterk. Hij heeft spraakmakende projecten voor Hasselt gerealiseerd, die Hasselt op de internationale kaart hebben gezet. Projecten die de geschiedenisboeken zullen halen. Met zijn overlijden verliest Hasselt een grote persoonlijkheid. Als Hasselts ondernemer en politicus was hij enorm geliefd bij jong en oud, en ook in zijn latere carrière als bestuurder werd hij geprezen om zijn unieke, frisse kijk op de dingen. We zullen hem blijvend herinneren als iemand die onmiskenbaar veel betekende voor 'zijn' Hasselt."

Volgens voormalig Vlaams minister en oud-burgemeester van Bilzen Johan Sauwens (CD&V), die vaak met de donderdag overleden Steve Stevaert heeft samengewerkt, is de verslagenheid in de Limburgse gemeente groot. Stevaert is geboren in Rijkhoven, een deelgemeente van Bilzen.

Sauwens was tussen 1999 en 2001 Vlaams minister, een periode dat ook Steve Stevaert deel uitmaakte van de Vlaamse regering. Beiden waren ook afkomstig uit Limburg. "Ik heb zijn vader en zijn moeder nog gekend", zegt Sauwens donderdag aan Belga. "Ik ben geschokt en iedereen hier leeft dan ook mee met de familie." "Wat vandaag gebeurd is, is heel, heel erg", aldus Sauwens. "Niemand verdient dit." "Iedereen staat wel eens in het oog van de storm, ik heb dat ook meegemaakt. Er is dan heel veel druk vanuit de media en vanuit je omgeving. Niet iedereen kan dat verwerkt krijgen."

Voormalig sp.a-voorzitter Steve Stevaert zal een inspirator blijven. Zo heeft partijgenote en Vlaams parlementslid Ingrid Lieten donderdagavond in het VRT-programma Terzake stilgestaan bij het overlijden van Stevaert.

De kracht van Stevaert als politicus was "dat hij heel goed kon luisteren". "Nog meer naar de mensen op de markt in Hasselt. Daar haalde hij dan ideeën die je niet in het parlement hoorde", aldus Lieten, die net als vele anderen zijn talent roemde om "in heel simpele bewoordingen een ingewikkeld verhaal te vertellen".

Volgens Lieten beschouwden veel mensen - ook buiten de partij - Stevaert als "een politieke vader" omdat hij "met een andere bril naar de dingen kon kijken". De laatste jaren hield hij de media op afstand "omdat hij de huidige generatie in de partij niet voor de voeten wou lopen", aldus de Limburgse politica, maar velen konden wel nog bij hem terecht voor advies. "Toppolitiek bedrijven is een heel intensieve functie. Niet enkel in het parlement, maar ook hoe je met de media omgaat. Dan vergt veel van mensen. Iedereen moet een manier vinden om daarmee om te gaan en kijken wanneer de grenzen bereikt zijn", aldus Lieten.

De Limburgse afdeling van de werkgeversfederatie Voka is zwaar aangeslagen door het overlijden van Steve Stevaert. "Hij gaf Limburg zijn fierheid terug", stelt gedelegeerd bestuurder Johan Leten in een persbericht.

"Het belang van de mens Steve Stevaert voor Hasselt, voor Limburg, voor Vlaanderen kan niet overschat worden. Hij gaf Limburg zijn fierheid terug."

"RIP Steve. Doelgericht maar joviaal. Herverdeling door afschaffing forfaitaire belasting en gratis dienstverlening. En een sterke verdediger van Limburg." Zo heeft Yves Leterme op Twitter gereageerd op het overlijden van minister van Staat Steve Stevaert. De oud-premier biedt familie en vrienden van de oud-voorzitter van sp.a zijn medeleven aan.

'We zijn vandaag allemaal samen diep getroffen en ontredderd door het veel te vroege verlies van Steve,' zo reageert SP.A-voorzitter Bruno Tobbackop het overlijden van minister van staat en oud-voorzitter van de partij Steve Stevaert. 'We herinneren hem niet alleen als politicus, maar bovenal als een warm en betrokken mens, een vriend. Uniek in de enige échte zin van dat woord.''Altijd tussen de mensen, nooit erboven. Altijd op zoek naar oplossingen om muren af te breken in plaats van ze op te trekken. Arm of rijk, jong of oud, gelovig of niet, op café of in het parlement, het maakte hem niet uit. Altijd en overal bleef hij zichzelf. Gewoon Steve.Verrassende denkbeelden en spitse humor kenmerkten hem. Dat maakte het zo fijn om met hem samen te werken, met hem te praten, met hem te zijn. Als geen ander kon hij een kamer vullen, maar zijn deur stond altijd open. Voor wie dan ook, waar dan ook, had hij een luisterend oor.Wij zullen die mooie momenten met Steve - voor én achter de schermen - blijven koesteren, net zoals hij dat zelf deed de afgelopen jaren. Afgunst was een woord dat hij niet kende, respect en verdraagzaamheid des te meer. Steve was daarin een toonbeeld voor ons allemaal.'Ook Bert Anciaux is diep bedroefd. 'Hij was wanhopig, en dat heb ik niet gezien', stelde een geëmotioneerde Anciaux op Radio 1. 'Steve zag de mensen graag, en hij wou dat ze hem ook graag zagen. De tegenbots was ook dat hij er niet tegen kon dat mensen hem als een misdadiger zouden zien.'Anciaux vindt de politiek veel harder is geworden dan vroeger. 'De mensen worden volledig gefileerd.'Ingrid Lieten: 'Hij had nog allerlei plannen en ideeën.''Politici zijn ook mensen, dat wordt vaak vergeten', vindt ook parlementslid en burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven: 'Ik denk dat het voor veel mensen een onverwachte, harde klap is. In Limburg is Steve iemand die de provincie op de kaart heeft gezet. Door zijn positieve manier waarop hij naar politiek keek.''Hij was voor mij iemand die het pad heeft geëffend', zei Vanvelthoven op Radio 1.De plenaire Kamer zal een minuut stilte houden ter nagedachtenis van minister van staat Steve Stevaert. Dat heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke laten weten. De hulde zou gebeuren net voor de stemmingen.In een korte reactie op het overlijden van Steve Stevaert noemt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw de minister van Staat een "groot socialist". "Groot hart en een warme vriend. Dit is intriest", aldus De Leeuw. De socialistische vakbond zegt diep getroffen te zijn door het overlijden van de politicus. "Steve drukte als geen ander zijn stempel op de politiek. Zijn werk mogen we niet verloren laten gaan."Guy Verhofstadt is "erg geschokt door het plotse heengaan" van minister van staat Steve Stevaert. "Ik heb Steve gekend als een hartelijk man en een getalenteerd politicus. Zo zal ik me hem blijven herinneren", zo reageert de oud-premier op het overlijden van de voormalige voorzitter van sp.a."Een overlijden is sowieso een zware klap voor de naasten maar de dramatische omstandigheden waarin dit gebeurd is, maken het nog triester en zwaarder dan het al is. Ik hoop dat ze erg veel steun vinden bij elkaar", stelt Verhofstadt, die zijn medeleven betuigt aan familieleden en vrienden. Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert aangedaan op het overlijden van voormalig sp.a-voorzitter en minister van staat Steve Stevaert. Ze drukt haar medeleven uit voor familie en vrienden. "Hij is een grote meneer geweest voor de politiek en voor sp.a", onderstreept ze. De hoogdagen van Stevaert vonden plaats net voor Almaci zelf politiek actief werd. "Ik volgde het toen al allemaal van heel nabij en hij liet toch een grote indruk na, met zijn spitante uitspraken en zijn warme verschijning", zo blikt ze terug. "Stevaert is een grote meneer geweest voor de politiek en voor sp.a. Het is gek hoe zoiets zeer snel zal keren", aldus nog de Groen-voorzitter. Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft "met ontstentenis" kennisgenomen van het overlijden van minister van staat Steve Stevaert. "We nemen afscheid van een van de meest invloedrijke publieke figuren in Vlaanderen. We herinneren hem ons als een sterk strateeg en communicator", zo stelt hij in een korte mededeling.CD&V'er Eric Van Rompuy heeft donderdag aangeslagen gereageerd op de dood van voormalig sp.a-voorzitter en minister van staat Steve Stevaert. Ze waren een klein jaar samen minister in de Vlaamse regering van Luc Van den Brande. "Hij was enorm creatief en altijd heel vriendelijk voor zijn collega's", herinnert Van Rompuy zich. Stevaert trad in september 1998 toe tot de laatste regering-Van den Brande, die toen al haar laatste jaar was ingegaan. Van Rompuy herinnert zich naar eigen zeggen nog hoe Stevaert de minister-president tijdens de eerste ministerraad meteen op het hart drukte dat hij veel te ingewikkeld sprak en de zaken veel eenvoudiger moest uitleggen. "Het is me altijd een raadsel geweest dat hij zo plots gouverneur werd", aldus nog de CD&V'er, terugblikkend op "de tijd dat hij koning was in de Wetstraat". "Het doet allemaal toch nadenken dat alles zo vluchtig is in de politiek." De Hasseltse burgemeester Hilde Claes reageert zwaar aangeslagen op het overlijden van Stevaert. "Dit komt totaal onverwacht en is echt onwezenlijk. Steve is altijd een heel goede vriend geweest. Het was een gedreven, warm iemand. Wat hij heeft gedaan voor de politieke wereld is en blijft heel bijzonder." En ook het voltallige schepencollege reageert aangeslagen in een gemeenschappelijke nota. "Stevaert was een politiek visionair. Wat hij voor Hasselt heeft gedaan was heel sterk. Hij heeft spraakmakende projecten voor Hasselt gerealiseerd, die Hasselt op de internationale kaart hebben gezet. Projecten die de geschiedenisboeken zullen halen. Met zijn overlijden verliest Hasselt een grote persoonlijkheid. Als Hasselts ondernemer en politicus was hij enorm geliefd bij jong en oud, en ook in zijn latere carrière als bestuurder werd hij geprezen om zijn unieke, frisse kijk op de dingen. We zullen hem blijvend herinneren als iemand die onmiskenbaar veel betekende voor 'zijn' Hasselt." Volgens voormalig Vlaams minister en oud-burgemeester van Bilzen Johan Sauwens (CD&V), die vaak met de donderdag overleden Steve Stevaert heeft samengewerkt, is de verslagenheid in de Limburgse gemeente groot. Stevaert is geboren in Rijkhoven, een deelgemeente van Bilzen.Sauwens was tussen 1999 en 2001 Vlaams minister, een periode dat ook Steve Stevaert deel uitmaakte van de Vlaamse regering. Beiden waren ook afkomstig uit Limburg. "Ik heb zijn vader en zijn moeder nog gekend", zegt Sauwens donderdag aan Belga. "Ik ben geschokt en iedereen hier leeft dan ook mee met de familie." "Wat vandaag gebeurd is, is heel, heel erg", aldus Sauwens. "Niemand verdient dit." "Iedereen staat wel eens in het oog van de storm, ik heb dat ook meegemaakt. Er is dan heel veel druk vanuit de media en vanuit je omgeving. Niet iedereen kan dat verwerkt krijgen." Voormalig sp.a-voorzitter Steve Stevaert zal een inspirator blijven. Zo heeft partijgenote en Vlaams parlementslid Ingrid Lieten donderdagavond in het VRT-programma Terzake stilgestaan bij het overlijden van Stevaert. De kracht van Stevaert als politicus was "dat hij heel goed kon luisteren". "Nog meer naar de mensen op de markt in Hasselt. Daar haalde hij dan ideeën die je niet in het parlement hoorde", aldus Lieten, die net als vele anderen zijn talent roemde om "in heel simpele bewoordingen een ingewikkeld verhaal te vertellen". Volgens Lieten beschouwden veel mensen - ook buiten de partij - Stevaert als "een politieke vader" omdat hij "met een andere bril naar de dingen kon kijken". De laatste jaren hield hij de media op afstand "omdat hij de huidige generatie in de partij niet voor de voeten wou lopen", aldus de Limburgse politica, maar velen konden wel nog bij hem terecht voor advies. "Toppolitiek bedrijven is een heel intensieve functie. Niet enkel in het parlement, maar ook hoe je met de media omgaat. Dan vergt veel van mensen. Iedereen moet een manier vinden om daarmee om te gaan en kijken wanneer de grenzen bereikt zijn", aldus Lieten. De Limburgse afdeling van de werkgeversfederatie Voka is zwaar aangeslagen door het overlijden van Steve Stevaert. "Hij gaf Limburg zijn fierheid terug", stelt gedelegeerd bestuurder Johan Leten in een persbericht. "Het belang van de mens Steve Stevaert voor Hasselt, voor Limburg, voor Vlaanderen kan niet overschat worden. Hij gaf Limburg zijn fierheid terug.""RIP Steve. Doelgericht maar joviaal. Herverdeling door afschaffing forfaitaire belasting en gratis dienstverlening. En een sterke verdediger van Limburg." Zo heeft Yves Leterme op Twitter gereageerd op het overlijden van minister van Staat Steve Stevaert. De oud-premier biedt familie en vrienden van de oud-voorzitter van sp.a zijn medeleven aan.