'We hebben met het FGTB (de Franstalige socialistische vakbond, die pleit voor een coalitie met PS, Ecolo en PVDA, nvdr) gepraat. Het FGTB heeft interesse in de Portugese optie (waar een regering met sociaal-democraten gesteund wordt door radicaal links, nvdr)', zegt Mertens. De PVDA doet het in de peilingen goed in Franstalig België. Volgens Mertens heeft zijn partij niet de roeping om in de oppositie te blijven, 'noch op lokaal, noch op andere niveaus'.

Eind september zei Mertens in La Libre Belgique dat zijn partij in 2019 niet in een regionale of federale regering zou stappen, omdat de andere partijen geen 'totale confrontatie' wilden met de Europese instellingen.

Maar nu is de PVDA 'bereid om compromissen te sluiten' en om 'risico's te nemen'. 'Maar we hebben rode lijnen: we gaan niet in een regering stappen die de pensioenen of de werklozen raakt zoals dat de voorbije 25 jaar is gebeurd', zegt Mertens. Over de gemeenteraadsverkiezingen zegt de PVDA-voorzitter dat hij in Antwerpen en Luik in de meerderheid hoopt te geraken.

'We hebben met het FGTB (de Franstalige socialistische vakbond, die pleit voor een coalitie met PS, Ecolo en PVDA, nvdr) gepraat. Het FGTB heeft interesse in de Portugese optie (waar een regering met sociaal-democraten gesteund wordt door radicaal links, nvdr)', zegt Mertens. De PVDA doet het in de peilingen goed in Franstalig België. Volgens Mertens heeft zijn partij niet de roeping om in de oppositie te blijven, 'noch op lokaal, noch op andere niveaus'. Eind september zei Mertens in La Libre Belgique dat zijn partij in 2019 niet in een regionale of federale regering zou stappen, omdat de andere partijen geen 'totale confrontatie' wilden met de Europese instellingen. Maar nu is de PVDA 'bereid om compromissen te sluiten' en om 'risico's te nemen'. 'Maar we hebben rode lijnen: we gaan niet in een regering stappen die de pensioenen of de werklozen raakt zoals dat de voorbije 25 jaar is gebeurd', zegt Mertens. Over de gemeenteraadsverkiezingen zegt de PVDA-voorzitter dat hij in Antwerpen en Luik in de meerderheid hoopt te geraken.