Dat heeft PVDA-voorzitter Peter Mertens gezegd op ManiFiesta, het feest van de solidariteit in Bredene. De partij wil die zetels binnenhalen in Luik en Antwerpen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 haalde PVDA in Antwerpen 8 procent en in Luik 7,5 procent.

Peilingen tonen aan dat de partij wellicht niet over heel Vlaanderen en Wallonië de kiesdrempel haalt. 'Maar in Luik en Antwerpen moet een zetel haalbaar zijn', vindt Mertens. Volgens woordvoerder Raoul Hedebouw tonen de peilingen in Wallonië aan dat de partij rond de 4,5 à 5 procent zit.

'Consequent linkse partij'

Volgens Mertens wil zijn partij vooral een 'eerlijk links alternatief bieden'. 'Voorbeelden in Europa tonen aan dat er een nieuw soort socialisme mogelijk is. Niet het socialisme van de SP.A of de PS, maar een consequent linkse partij', aldus Mertens. 'Het is ons recht en onze plicht om deze regering te bekritiseren. Een regering die de lonen bevriest en massaal mensen onder de armoedegrens duwt, is niet links'.

Komen er in 2014 voor het eerst sinds wijlen Julien Lahaut (de in 1950 vermoorde leider van de Communistische Partij van België, nvdr) opnieuw communisten in het federaal parlement? 'Er zullen dan in ieder geval opnieuw consequent linkse politici in het parlement zitten', antwoordt Mertens. 'En éénmaal we in het parlement zitten, kunnen we als partij doorgroeien'.

Enquête

De partij gaat 40.000 mensen bevragen over uiteenlopende onderwerpen. Op basis van de resultaten van die enquête wil de partij haar speerpunten voor de verkiezingen bepalen.

De partij stuurt 2.000 enquêteurs op pad, maar de enquête kan ook op internet ingevuld worden op www.pvda.be/bevraging.

ManiFiesta

De partij gaf de aftrap voor zijn campagne niet toevallig op ManiFiesta in Bredene. Dat evenement - met een combinatie van muziek, debatten, boekenbeurs, enz... - wordt nu voor de vierde keer georganiseerd door Solidair (het weekblad van de PVDA) en Geneeskunde voor het Volk. Vorig jaar waren er 8.000 bezoekers voor het tweedaagse festival. Dit jaar wordt gemikt op 10.000 bezoekers. 'Dit festival is een echte foto van de PVDA. Je ziet hier mensen uit heel het land en alle lagen van de bevolking. Er zijn mensen uit Schaarbeek, Antwerpen en Luik, mensen ook die nog nooit de zee gezien hebben. We brengen die mensen hier samen rond muziek, debatten, sport, cultuur en eten. Het centrale bindmiddel is solidariteit', aldus Mertens. (Belga/KVDA)

Dat heeft PVDA-voorzitter Peter Mertens gezegd op ManiFiesta, het feest van de solidariteit in Bredene. De partij wil die zetels binnenhalen in Luik en Antwerpen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 haalde PVDA in Antwerpen 8 procent en in Luik 7,5 procent. Peilingen tonen aan dat de partij wellicht niet over heel Vlaanderen en Wallonië de kiesdrempel haalt. 'Maar in Luik en Antwerpen moet een zetel haalbaar zijn', vindt Mertens. Volgens woordvoerder Raoul Hedebouw tonen de peilingen in Wallonië aan dat de partij rond de 4,5 à 5 procent zit.'Consequent linkse partij' Volgens Mertens wil zijn partij vooral een 'eerlijk links alternatief bieden'. 'Voorbeelden in Europa tonen aan dat er een nieuw soort socialisme mogelijk is. Niet het socialisme van de SP.A of de PS, maar een consequent linkse partij', aldus Mertens. 'Het is ons recht en onze plicht om deze regering te bekritiseren. Een regering die de lonen bevriest en massaal mensen onder de armoedegrens duwt, is niet links'. Komen er in 2014 voor het eerst sinds wijlen Julien Lahaut (de in 1950 vermoorde leider van de Communistische Partij van België, nvdr) opnieuw communisten in het federaal parlement? 'Er zullen dan in ieder geval opnieuw consequent linkse politici in het parlement zitten', antwoordt Mertens. 'En éénmaal we in het parlement zitten, kunnen we als partij doorgroeien'. EnquêteDe partij gaat 40.000 mensen bevragen over uiteenlopende onderwerpen. Op basis van de resultaten van die enquête wil de partij haar speerpunten voor de verkiezingen bepalen. De partij stuurt 2.000 enquêteurs op pad, maar de enquête kan ook op internet ingevuld worden op www.pvda.be/bevraging.