De PS gijzelt het CDH en verhindert de partij om deel te nemen aan een centrumrechtse coalitie met MR, CD&V en N-VA. Dat heeft Europarlementslid Gérard Deprez (MR) gezegd op televisiezender RTBF.

"De PS heeft het CDH gegijzeld om de vorming van een regering met N-VA, MR en CD&V te blokkeren", stelde Deprez. Deprez, ooit nog voorzitter van de PSC (de voorloper van het CDH), reageert daarmee op de talrijke interviews die PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette de voorbije dagen hebben gegeven. Ze waarschuwen voor een rechtse regering, laken dat informateur Bart De Wever (N-VA) hen aan de kant heeft geschoven, en laten niet na op te merken dat de uittredende regering van socialisten, christendemocraten en liberalen zetels heeft gewonnen bij de voorbije verkiezingen. Dat laatste argument moet volgens Deprez vooral verhullen dat de socialisten terrein moesten prijsgeven.

Niet optimistisch over Bart De Wever

De Franstalige liberaal verbaast zich erover dat PS fulmineert tegen een samenwerking tussen N-VA en MR, terwijl de socialistische partij geen exclusieven stelt en dus zelf niet helemaal uitsluit dat ze met N-VA in zee zou kunnen gaan. "De PS behoudt zich het recht voor om, indien nodig, een regering in te gaan met N-VA, maar weigert dat aan anderen."

Deprez liet zich tenslotte niet optimistisch uit over de slaagkansen van De Wever. "Het CDH is in gijzeling genomen door de PS en ik denk niet dat het CDH ja kan zeggen", klonk het. De PS en het CDH onderhandelen momenteel over de vorming van deelstaatregeringen in het Franstalige landsgedeelte en Brussel. (Belga/AVE)

De PS gijzelt het CDH en verhindert de partij om deel te nemen aan een centrumrechtse coalitie met MR, CD&V en N-VA. Dat heeft Europarlementslid Gérard Deprez (MR) gezegd op televisiezender RTBF."De PS heeft het CDH gegijzeld om de vorming van een regering met N-VA, MR en CD&V te blokkeren", stelde Deprez. Deprez, ooit nog voorzitter van de PSC (de voorloper van het CDH), reageert daarmee op de talrijke interviews die PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette de voorbije dagen hebben gegeven. Ze waarschuwen voor een rechtse regering, laken dat informateur Bart De Wever (N-VA) hen aan de kant heeft geschoven, en laten niet na op te merken dat de uittredende regering van socialisten, christendemocraten en liberalen zetels heeft gewonnen bij de voorbije verkiezingen. Dat laatste argument moet volgens Deprez vooral verhullen dat de socialisten terrein moesten prijsgeven. De Franstalige liberaal verbaast zich erover dat PS fulmineert tegen een samenwerking tussen N-VA en MR, terwijl de socialistische partij geen exclusieven stelt en dus zelf niet helemaal uitsluit dat ze met N-VA in zee zou kunnen gaan. "De PS behoudt zich het recht voor om, indien nodig, een regering in te gaan met N-VA, maar weigert dat aan anderen." Deprez liet zich tenslotte niet optimistisch uit over de slaagkansen van De Wever. "Het CDH is in gijzeling genomen door de PS en ik denk niet dat het CDH ja kan zeggen", klonk het. De PS en het CDH onderhandelen momenteel over de vorming van deelstaatregeringen in het Franstalige landsgedeelte en Brussel. (Belga/AVE)