Hij zette zich af tegen een staatshervorming die gebaseerd is op rancune, afgunst of angst. "Alleen een hervorming die opnieuw vertrouwen kan wekken en een nieuw gezamenlijk project kan aanbieden, heeft op dit moment zin.

De Kamerfractieleider en ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zakten naar het Leuvense Martelarenplein af om er hun traditionele toespraak op het Feest van de Arbeid te geven. Tobback stelde onder meer dat ons land opnieuw moet worden heruitgevonden indien het opnieuw vooruit wil gaan.

Hij kan naar eigen zeggen enkel vaststellen dat de huidige Belgische constructie zowel in Vlaanderen als Wallonië op wankele fundamenten staat.

"Daaruit afleiden dat we het hele ding dan maar moeten platgooien en de brokstukken in het rond gooien, is geen remedie die veel toekomstperspectief biedt. Ik wil niemand viseren", aldus Tobback, "maar het is een methode die mij doet denken aan wat de Romeinen deden met de steden van een aantal overwonnen tegenstanders".

De Kamerfractieleider pleit voor een model dat lange tijd meegaat. "Het blijft een vaststelling dat zo'n nieuw kader nog niet in de mappen zit van de meeste onderhandelaars, misschien nog het minst van al in die van de twee natuurlijke hoofdrolspelers: de winnaars van de laatste verkiezingen." (Belga)

Hij zette zich af tegen een staatshervorming die gebaseerd is op rancune, afgunst of angst. "Alleen een hervorming die opnieuw vertrouwen kan wekken en een nieuw gezamenlijk project kan aanbieden, heeft op dit moment zin. De Kamerfractieleider en ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zakten naar het Leuvense Martelarenplein af om er hun traditionele toespraak op het Feest van de Arbeid te geven. Tobback stelde onder meer dat ons land opnieuw moet worden heruitgevonden indien het opnieuw vooruit wil gaan. Hij kan naar eigen zeggen enkel vaststellen dat de huidige Belgische constructie zowel in Vlaanderen als Wallonië op wankele fundamenten staat. "Daaruit afleiden dat we het hele ding dan maar moeten platgooien en de brokstukken in het rond gooien, is geen remedie die veel toekomstperspectief biedt. Ik wil niemand viseren", aldus Tobback, "maar het is een methode die mij doet denken aan wat de Romeinen deden met de steden van een aantal overwonnen tegenstanders". De Kamerfractieleider pleit voor een model dat lange tijd meegaat. "Het blijft een vaststelling dat zo'n nieuw kader nog niet in de mappen zit van de meeste onderhandelaars, misschien nog het minst van al in die van de twee natuurlijke hoofdrolspelers: de winnaars van de laatste verkiezingen." (Belga)