Volgens de PS brengt de nota van Bart De Wever de standpunten van Franstaligen en Nederlandstaligen niet dichter bij elkaar. Ook CDH en Ecolo reageren negatief.

De PS zegt met 'diepe teleurstelling' vast te stellen dat de nota over de staatshervorming van De Wever de standpunten niet dichter bij elkaar brengt, wat nochtans de opdracht was die de koning hem had gegeven.

Volgens de Franstalige socialisten zet de nota van De Wever een
groot aantal convergenties en elementen van evenwicht tussen Nederlandstaligen en Franstaligen op de helling. De partij geeft wel toe dat de nota sterk geïnspireerd is door de perimeter die door toenmalig preformateur Elio Di Rupo werd vastgelegd.

Voorts spreekt de partij over het unilaterale en soms provocerende
karakter van bepaalde voorstellen die de spanningen tussen Vlamingen en Franstaligen dreigen te doen toenemen.

De PS verwijst daarvoor naar de financieringsmechanismen die de
ontwikkeling van Wallonië en Brussel zouden wurgen en het welzijn van de Walen en Brusselaars in gevaar zouden brengen. 'Op termijn zou het federale niveau niet meer in staat zijn de solidariteit tussen de Belgen te verzekeren'.

Voorts luidt het dat de rechten van de Franstaligen in de rand
worden geschonden en dat Brussel niet als een volwaardig gewest wordt erkend.

Ook CDH negatief

Ook het CDH reageert negatief op de nota. Volgens de partij is de tekst op verschillende punten wellicht niet van aard om de standpunten dichter bij elkaar te brengen.

Volgens de partij moeten daarvoor compromissen worden gesloten, dus ook tegemoetkomen aan de vragen van anderen. Het CDH stelt De Wever en de koning voor echte onderhandelingen te
hervatten om zo snel mogelijk tot een finaal en evenwichtig voorstel te komen.

Ecolo: nadelig voor Walen en Brusselaars

De Franstalige groenen spraken zondagavond van een partijdige en onevenwichtige nota. Ook Ecolo erkent dat de nota zich inspireert op de perimeter die tijdens de preformatie werd afgebakend, maar ze meent dat De Wever slechts een onevenwichtige synthese weerhoudt die nadelig is voor de Walen en de Brusselaars.

Volgens Ecolo werden de grote bakens om tot een duurzaam institutioneel akkoord te komen niet gerespecteerd. Enkel echte
onderhandelingen met de verschillende partners rond de tafel kunnen tot een compromis leiden dat voor elke inwoner van het land aanvaardbaar is, zo luidt het.

Volgens de PS brengt de nota van Bart De Wever de standpunten van Franstaligen en Nederlandstaligen niet dichter bij elkaar. Ook CDH en Ecolo reageren negatief.De PS zegt met 'diepe teleurstelling' vast te stellen dat de nota over de staatshervorming van De Wever de standpunten niet dichter bij elkaar brengt, wat nochtans de opdracht was die de koning hem had gegeven.Volgens de Franstalige socialisten zet de nota van De Wever een groot aantal convergenties en elementen van evenwicht tussen Nederlandstaligen en Franstaligen op de helling. De partij geeft wel toe dat de nota sterk geïnspireerd is door de perimeter die door toenmalig preformateur Elio Di Rupo werd vastgelegd.Voorts spreekt de partij over het unilaterale en soms provocerende karakter van bepaalde voorstellen die de spanningen tussen Vlamingen en Franstaligen dreigen te doen toenemen. De PS verwijst daarvoor naar de financieringsmechanismen die de ontwikkeling van Wallonië en Brussel zouden wurgen en het welzijn van de Walen en Brusselaars in gevaar zouden brengen. 'Op termijn zou het federale niveau niet meer in staat zijn de solidariteit tussen de Belgen te verzekeren'. Voorts luidt het dat de rechten van de Franstaligen in de rand worden geschonden en dat Brussel niet als een volwaardig gewest wordt erkend.Ook CDH negatiefOok het CDH reageert negatief op de nota. Volgens de partij is de tekst op verschillende punten wellicht niet van aard om de standpunten dichter bij elkaar te brengen. Volgens de partij moeten daarvoor compromissen worden gesloten, dus ook tegemoetkomen aan de vragen van anderen. Het CDH stelt De Wever en de koning voor echte onderhandelingen te hervatten om zo snel mogelijk tot een finaal en evenwichtig voorstel te komen. Ecolo: nadelig voor Walen en Brusselaars De Franstalige groenen spraken zondagavond van een partijdige en onevenwichtige nota. Ook Ecolo erkent dat de nota zich inspireert op de perimeter die tijdens de preformatie werd afgebakend, maar ze meent dat De Wever slechts een onevenwichtige synthese weerhoudt die nadelig is voor de Walen en de Brusselaars.Volgens Ecolo werden de grote bakens om tot een duurzaam institutioneel akkoord te komen niet gerespecteerd. Enkel echte onderhandelingen met de verschillende partners rond de tafel kunnen tot een compromis leiden dat voor elke inwoner van het land aanvaardbaar is, zo luidt het.