De Vlaamse jezuïet, priester en historicus Karel Van Isacker is woensdag op 97-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf vooral bekendheid door te ijveren voor de herziening van het proces van Irma Laplasse.

Van Isacker overleed in het Limburgse As, daags na de viering van zijn 65-jarig priesterjubileum. Begin 1949 werd hij medewerker en kort daarna hoofdredacteur van het jezuïetenblad De Vlaamse Linie.

Onder zijn invloed legde het blad niet meer de nadruk op strijdend katholicisme, maar op Vlaamsgezindheid (onder meer het repressievraagstuk). Van Isacker werd echter teruggefloten door de kerkelijke overheid en als hoofdredacteur vervangen.

Laplasse

Van Isacker ijverde meer dan twintig jaar voor de herziening van het proces van Laplasse, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsleden verklikte die haar zoon hadden ontvoerd. Laplasse stierf op 30 mei 1945 voor het vuurpeloton.

Door de niet aflatende actie van Van Isacker kwam er in 1995 een herziening van het proces. Laplasse werd echter andermaal schuldig bevonden wegens verklikking en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Van Isacker was één van de hoofdredacteuren van de vijftiendelige geschiedkundige encyclopedie 'Twintig eeuwen Vlaanderen'.
Van 1965 tot 1980 was hij hoogleraar aan de Ufsia (momenteel Universiteit Antwerpen).

De Vlaamse jezuïet, priester en historicus Karel Van Isacker is woensdag op 97-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf vooral bekendheid door te ijveren voor de herziening van het proces van Irma Laplasse.Van Isacker overleed in het Limburgse As, daags na de viering van zijn 65-jarig priesterjubileum. Begin 1949 werd hij medewerker en kort daarna hoofdredacteur van het jezuïetenblad De Vlaamse Linie. Onder zijn invloed legde het blad niet meer de nadruk op strijdend katholicisme, maar op Vlaamsgezindheid (onder meer het repressievraagstuk). Van Isacker werd echter teruggefloten door de kerkelijke overheid en als hoofdredacteur vervangen. LaplasseVan Isacker ijverde meer dan twintig jaar voor de herziening van het proces van Laplasse, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsleden verklikte die haar zoon hadden ontvoerd. Laplasse stierf op 30 mei 1945 voor het vuurpeloton. Door de niet aflatende actie van Van Isacker kwam er in 1995 een herziening van het proces. Laplasse werd echter andermaal schuldig bevonden wegens verklikking en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Van Isacker was één van de hoofdredacteuren van de vijftiendelige geschiedkundige encyclopedie 'Twintig eeuwen Vlaanderen'. Van 1965 tot 1980 was hij hoogleraar aan de Ufsia (momenteel Universiteit Antwerpen).