De prinselijke missie in Thailand loopt op zijn einde en conform een inmiddels goed verankerde traditie hebben prins Filip en prinses Mathilde zich tot een informeel vraaggesprek geleend met enkele persvertegenwoordigers ter plaatse.

De prins is zeer tevreden over de balans van de missie in Thailand. "Onze knowhow in verschillende domeinen, zoals gezondheid en landbouwproducten, werd gewaardeerd." Hij benadrukt dat Thailand zijn landbouw wil ontwikkelen en zelfs "het restaurant van de wereld" wil worden, wat onze bedrijven hier opportuniteiten biedt. Persoonlijk zei de prins verleid te zijn door een aquacultuurproject waarvoor de Universiteit Gent interesse toont.

"Naast aanzienlijke jobcreatie zou dit project ook leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het milieu. Genoeg om de duurzame en hechte banden met ons land nog te versterken..."

Tussen een Europa in crisis en een Azië in volle groei, komt in Azië exporteren erop neer de economische groei bij ons te exporteren. Het zou dus weinig logisch zijn de steun aan de prinselijke missies te verminderen. Misschien moeten er zelfs nog meer georganiseerd worden.

De prins zelf is van mening dat vier missies per jaar ideaal zijn. Dan nemen ongeveer duizend Belgische zakenmannen deel. "Wanneer ik voor de tweede of de derde keer terugkom in een land, zie ik de vooruitgang ten opzichte van de vorige keer, legt de prins uit. "Ik denk dat België het enige land is dat operaties van een dergelijke omvang realiseert. Dit gezegd zijnde, zou het moeilijk zijn er nog meer in te plannen".

Prinses Mathilde kwam ook terug op de polemiek over haar systematische aanwezigheid op de economische missies. Ze herinnerde eraan dat er nooit van sprake van geweest is dat ze aan alle missies zou deelnemen. Dat neemt echter niet weg dat ze ook haar stempel wenst te drukken op de missies waaraan ze deelneemt. Naast haar socialere activiteiten, wenst ze naar aanleiding van een diner met Thaise zakenvrouwen en Belgische vrouwelijke exporteurs ook de vrouwen in de exportsector te helpen.

Het prinselijk paar is uiteraard niet ontsnapt aan vragen over de toekomst van de monarchie. Waar situeert de Belgische monarchie zich ten opzichte van twee uitersten, zoals de koning van Thailand en de koningin van Nederland?

De prins heeft uitgelegd dat elk land zijn tradities had, maar dat dit soort beslissingen alleen toebehoort aan degene die ze moet nemen. "Iedere monarch neemt zijn beslissing op zijn manier. In elk geval ben ik niet de persoon aan wie die vraag moet gesteld worden." En met dezelfde overtuiging voegt hij eraan toe dat "zijn vader uitstekend werk verricht".

De prinselijke missie in Thailand loopt op zijn einde en conform een inmiddels goed verankerde traditie hebben prins Filip en prinses Mathilde zich tot een informeel vraaggesprek geleend met enkele persvertegenwoordigers ter plaatse. De prins is zeer tevreden over de balans van de missie in Thailand. "Onze knowhow in verschillende domeinen, zoals gezondheid en landbouwproducten, werd gewaardeerd." Hij benadrukt dat Thailand zijn landbouw wil ontwikkelen en zelfs "het restaurant van de wereld" wil worden, wat onze bedrijven hier opportuniteiten biedt. Persoonlijk zei de prins verleid te zijn door een aquacultuurproject waarvoor de Universiteit Gent interesse toont. "Naast aanzienlijke jobcreatie zou dit project ook leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het milieu. Genoeg om de duurzame en hechte banden met ons land nog te versterken..." Tussen een Europa in crisis en een Azië in volle groei, komt in Azië exporteren erop neer de economische groei bij ons te exporteren. Het zou dus weinig logisch zijn de steun aan de prinselijke missies te verminderen. Misschien moeten er zelfs nog meer georganiseerd worden. De prins zelf is van mening dat vier missies per jaar ideaal zijn. Dan nemen ongeveer duizend Belgische zakenmannen deel. "Wanneer ik voor de tweede of de derde keer terugkom in een land, zie ik de vooruitgang ten opzichte van de vorige keer, legt de prins uit. "Ik denk dat België het enige land is dat operaties van een dergelijke omvang realiseert. Dit gezegd zijnde, zou het moeilijk zijn er nog meer in te plannen". Prinses Mathilde kwam ook terug op de polemiek over haar systematische aanwezigheid op de economische missies. Ze herinnerde eraan dat er nooit van sprake van geweest is dat ze aan alle missies zou deelnemen. Dat neemt echter niet weg dat ze ook haar stempel wenst te drukken op de missies waaraan ze deelneemt. Naast haar socialere activiteiten, wenst ze naar aanleiding van een diner met Thaise zakenvrouwen en Belgische vrouwelijke exporteurs ook de vrouwen in de exportsector te helpen. Het prinselijk paar is uiteraard niet ontsnapt aan vragen over de toekomst van de monarchie. Waar situeert de Belgische monarchie zich ten opzichte van twee uitersten, zoals de koning van Thailand en de koningin van Nederland? De prins heeft uitgelegd dat elk land zijn tradities had, maar dat dit soort beslissingen alleen toebehoort aan degene die ze moet nemen. "Iedere monarch neemt zijn beslissing op zijn manier. In elk geval ben ik niet de persoon aan wie die vraag moet gesteld worden." En met dezelfde overtuiging voegt hij eraan toe dat "zijn vader uitstekend werk verricht".