De Nederlandse prins Bernhard heeft in de Tweede Wereldoorlog de Prinses Irene Brigade opdracht gegeven om 200 Nederlandse SS'ers zonder enige vorm van proces te laten doodschieten in Hasselt. Dat meldt het Nederlandse tv-programma EenVandaag.

EenVandaag baseert zich op een onlangs opgedoken dagboek van kolonel P.L.G. Doorman, tijdens de oorlog "Chef van de Staf van de Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten".

Kogel voor 200 SS'ers in Hasselt

De SS'ers waren in september 1944 door Amerikaanse troepen in Hasselt gevangen genomen. Bernhard, echtgenoot van de latere koningin Juliana, wilde ze overdragen aan de Prinses Irene Brigade, die in België met de geallieerden meevocht. Bedoeling was de Nederlandse collaborateurs de kogel te geven, aldus EenVandaag.

'Grapje'

Eerder al stelde oorlogsonderzoeker Loe de Jong dat Bernhard de opdracht zou hebben gegeven de gevangengenomen SS'ers te doden. Maar de prins deed dat in een interview met het AVRO-actualiteitenprogramma Televizier in 1980 af als "een grap" die de grondlegger van de brigade, jonkheer Beelaerts van Blokland, ten onrechte serieus zou hebben opgevat, zegt EenVandaag.

Maar uit het nu opgedoken dagboekfragment blijkt dat de prins er "fel tegen" was dat de SS'ers een behandeling als krijgsgevangene zouden krijgen. Want hij was bang dat ze zouden ontkomen.

Door de weigering van kolonel De Ruyter van Steveninck van de Prinses Irene Brigade is de opdracht van Prins Bernhard niet uitgevoerd, aldus nog het televisieprogramma. (Belga/EE)

De Nederlandse prins Bernhard heeft in de Tweede Wereldoorlog de Prinses Irene Brigade opdracht gegeven om 200 Nederlandse SS'ers zonder enige vorm van proces te laten doodschieten in Hasselt. Dat meldt het Nederlandse tv-programma EenVandaag. EenVandaag baseert zich op een onlangs opgedoken dagboek van kolonel P.L.G. Doorman, tijdens de oorlog "Chef van de Staf van de Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten". Kogel voor 200 SS'ers in Hasselt De SS'ers waren in september 1944 door Amerikaanse troepen in Hasselt gevangen genomen. Bernhard, echtgenoot van de latere koningin Juliana, wilde ze overdragen aan de Prinses Irene Brigade, die in België met de geallieerden meevocht. Bedoeling was de Nederlandse collaborateurs de kogel te geven, aldus EenVandaag. 'Grapje' Eerder al stelde oorlogsonderzoeker Loe de Jong dat Bernhard de opdracht zou hebben gegeven de gevangengenomen SS'ers te doden. Maar de prins deed dat in een interview met het AVRO-actualiteitenprogramma Televizier in 1980 af als "een grap" die de grondlegger van de brigade, jonkheer Beelaerts van Blokland, ten onrechte serieus zou hebben opgevat, zegt EenVandaag. Maar uit het nu opgedoken dagboekfragment blijkt dat de prins er "fel tegen" was dat de SS'ers een behandeling als krijgsgevangene zouden krijgen. Want hij was bang dat ze zouden ontkomen. Door de weigering van kolonel De Ruyter van Steveninck van de Prinses Irene Brigade is de opdracht van Prins Bernhard niet uitgevoerd, aldus nog het televisieprogramma. (Belga/EE)