‘Premier Michel wil tot twintig grondwetsartikelen openstellen’

Charles Michel (MR)

Eerste minister Charles Michel (MR) is dan toch bereid om meerdere artikelen van de Grondwet voor herziening vatbaar te verklaren. Het zou gaan om tien à twintig artikelen. Dat zegt Open VLD’er Luk Van Biesen en wordt niet ontkend door CD&V.

‘We willen de doos van Pandora niet openen.’ Ontelbare keren weerklonk het mantra van de Franstalige liberalen de afgelopen weken. Bevreesd voor een communautair opbod met N-VA, stond eerste minister en MR-voorzitter Charles Michel huiverachtig tegenover het voor herziening vatbaar verklaren van grondwetsartikelen.

De goedkeuring van Michel is nochtans cruciaal. De regering mag dan wel in de minderheid zijn én ontslagnemend, volgens de juridische dienst van de Kamer is ze in haar volste recht om consensus tussen Kamer en Senaat te dwarsbomen.

Die weg naar consensus gaat dinsdag een beslissende fase in. Dan zal de Kamercommissie Grondwetsherziening artikel per artikel overwegen om het open te stellen, zodat het volgend parlement de geselecteerde artikelen kan wijzigen. De Senaat staat voor eenzelfde oefening.

Op het einde van de rit worden de lijsten van het parlement en regering naast elkaar gelegd. Enkel de grondwetsartikelen die op de drie lijsten staan vermeld, zullen opengesteld worden.

Onder meer Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zag de bui al lang hangen. ‘Er zijn drie instanties die “ja” moeten zeggen . Zelfs al heeft de regering geen meerderheid, ze moet het op eigen kracht doen. En dat wil ze niet’, klonk het vorige maand. Bracke vergeleek de situatie zelfs met een ‘blok beton’.

Maar nu lijken er toch barsten in dat blok te verschijnen. Maandag bleek dat MR inderdaad bereid is om 7bis open te stellen. Dat artikel werd op het einde van vorige legislatuur al opengesteld en was plots volop het voorwerp van discussie geworden omdat klimaatactivisten een wijziging wilden om de klimaatwet grondwettelijk te kunnen verankeren.

De regeringspartners spreken van een ‘nieuwe bocht’ van MR

Die wijziging sneuvelde in de plenaire vergadering – een noodzakelijke tweederdemeerderheid was er niet door de tegenkanting van N-VA, CD&V en Open VLD.

Maar alles wijst erop dat het volgende parlement opnieuw de kans krijgt om het te wijzigen. En niet alleen 7bis. In totaal zou Michel bereid om meerdere passages open te stellen. Dat zegt Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen in een gesprek met Knack. ‘Het gaat om een tien à twintigtal artikelen’, zegt hij.

De geselecteerde passages zouden evenwel in de lijn liggen met het voornemen van MR om geen communautair getinte artikelen bloot te leggen, zoals artikel 195, de zogenaamde ‘sleutel’ die bepaalt hoe de Grondwet kan worden aangepast.

CD&V ontkent het nieuws niet. Bronnen vermoeden dat de door Michel toegestane artikelen grotendeels overeenkomen met de lijsten die in 2010 en 2014werden opgesteld. Dat zijn dan artikelen die draaien rond de fundamentele rechten en justitie.

De regeringspartners spreken evenwel van een ‘nieuwe bocht’ van MR, nadat diezelfde partij op maandag vriend en vijand verbaasde in de commissie Volksgezondheid (zie onderaan).

Deze bocht komt de Vlaamse regeringspartijen echter goed uit, omdat zij zelf hun gewenste artikelen hebben overgemaakt. En die artikelen zijn niet communautair getint – toch niet in dezelfde mate als de wensen van N-VA en Vlaams Belang om álle artikelen te willen openstellen.

Premier Michel was niet bereikbaar voor commentaar.

Open VLD en CD&V misnoegd over coalitiepartner: ‘MR heeft afspraak gemaakt met Ecolo’

De partij van Charles Michel heeft haar coalitiepartners in de minderheidsregering op de kast gejaagd. Alles draait rond het stemgedrag van de Franstalige liberalen in de Kamercommissie Volksgezondheid.

Daar had CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten een amendement ingediend op de bijzondere klimaatwet, geschreven door academici en ingediend door onder meer de groenen. Met die ingreep zou de klimaatwet verworden tot een soort ‘light-versie’, zónder de nieuwe instituten en de doelstellingen, maar met verplichte samenwerkingsakkoorden tussen de regio’s.

Lees ook: Heeft een ‘klimaatwet light’ dan wel kans op slagen?

Open VLD stond op dezelfde lijn en tot vorige week leek MR ook mee met het verhaal te zijn. Maar tot de verbazing van de Vlaamse regeringspartijen onthield de MR zich bij de stemming over de ‘klimaatwet light’.

Volgens Verherstraeten is ‘de bocht van MR’ een opdoffer. ‘Want zonder de steun van MR, zouden ook de socialisten niet mee in zee zijn gegaan.’ Die socialisten waren noodzakelijk voor een meerderheid.

CD&V wijt het stemgedrag van MR aan een afspraak met Ecolo – nochtans een oppositiepartij. In ruil voor de steun van MR om grondwetsartikel 7bis open te stellen, zou de MR vóór een oppositie-amendement op de klimaatwet stemmen, maar niet voor dat van CD&V.

Luk Van Biesen (Open VLD) is teleurgesteld in zijn zusterpartij. ‘MR is op dit thema al acht keer van mening veranderd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content