Willy Borsus (52) is ondervoorzitter van de MR ambieert al langer een ministerpost. Vanuit zijn politiek verleden lag een ministerpost op regionaal niveau meer voor de hand, maar aangezien de MR daar voor vijf jaar in de oppositie is beland, werd Borsus vrij snel genoemd als kandidaat-minister in de centrumrechtse federale regering.

Borsus wordt op 4 april 1962 geboren in Pessoux (Ciney). De zoon van een boerenarbeider zet zijn eerste stappen in de politiek in 1988, wanneer hij verkozen wordt als gemeenteraadslid in Somme-Leuze in de provincie Namen. Zes jaar later wordt hij ook burgemeester van die gemeente.

In 1994 wordt Borsus provincieraadslid in Namen. Tussen 1999 en 2004 werkt hij op het kabinet van toenmalig Waals minister voor Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Michel Foret.

In 2004 verovert Borsus zelf zijn eerste parlementaire zitje in het Waals parlement. Zijn partij is dan wel niet opnieuw naar de oppositiebanken verwezen door de nieuwe meerderheid van PS en cdH. Ook in 2009 vallen de Franstalige liberalen opnieuw uit de boot. Borsus zelf wordt fractieleider voor de MR in het Waals parlement. Hij neemt die functie over van Serge Kubla.

Wanneer binnen de MR het verzet tegen voorzitter Didier Reynders groeit, kiest Borsus de kant van Charles Michel. Borsus neemt zelfs het voortouw binnen de Renaissance-groep, de groep die het interne verzet aanvuurt. Na een akkoord in oktober 2009 wordt Borsus aangeduid als vicevoorzitter van de partij. Zijn invloed groeit. Hij krijgt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 de taak om de belangrijke lokale stembusslag voor te bereiden. De partij slaagt er bij die verkiezingen ook in het grootste aantal burgemeesterssjerpen te veroveren in Wallonië.

In 2013 zorgt Borsus voor een verrassing. Hij kondigt aan dat hij bij de regionale verkiezingen van 2014 kandidaat zal zijn in Luxemburg. Een geslaagd manoeuvre, want de MR slaagt erin om de in het verleden verloren zitjes in Luxemburg te heroveren. Er wordt ook meteen gesuggereerd dat Borsus in 2018 een gooi zou doen naar het burgemeesterschap in Marche-en-Famenne. (Belga)

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de regering Michel I.

Willy Borsus (52) is ondervoorzitter van de MR ambieert al langer een ministerpost. Vanuit zijn politiek verleden lag een ministerpost op regionaal niveau meer voor de hand, maar aangezien de MR daar voor vijf jaar in de oppositie is beland, werd Borsus vrij snel genoemd als kandidaat-minister in de centrumrechtse federale regering. Borsus wordt op 4 april 1962 geboren in Pessoux (Ciney). De zoon van een boerenarbeider zet zijn eerste stappen in de politiek in 1988, wanneer hij verkozen wordt als gemeenteraadslid in Somme-Leuze in de provincie Namen. Zes jaar later wordt hij ook burgemeester van die gemeente. In 1994 wordt Borsus provincieraadslid in Namen. Tussen 1999 en 2004 werkt hij op het kabinet van toenmalig Waals minister voor Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Michel Foret. In 2004 verovert Borsus zelf zijn eerste parlementaire zitje in het Waals parlement. Zijn partij is dan wel niet opnieuw naar de oppositiebanken verwezen door de nieuwe meerderheid van PS en cdH. Ook in 2009 vallen de Franstalige liberalen opnieuw uit de boot. Borsus zelf wordt fractieleider voor de MR in het Waals parlement. Hij neemt die functie over van Serge Kubla. Wanneer binnen de MR het verzet tegen voorzitter Didier Reynders groeit, kiest Borsus de kant van Charles Michel. Borsus neemt zelfs het voortouw binnen de Renaissance-groep, de groep die het interne verzet aanvuurt. Na een akkoord in oktober 2009 wordt Borsus aangeduid als vicevoorzitter van de partij. Zijn invloed groeit. Hij krijgt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 de taak om de belangrijke lokale stembusslag voor te bereiden. De partij slaagt er bij die verkiezingen ook in het grootste aantal burgemeesterssjerpen te veroveren in Wallonië. In 2013 zorgt Borsus voor een verrassing. Hij kondigt aan dat hij bij de regionale verkiezingen van 2014 kandidaat zal zijn in Luxemburg. Een geslaagd manoeuvre, want de MR slaagt erin om de in het verleden verloren zitjes in Luxemburg te heroveren. Er wordt ook meteen gesuggereerd dat Borsus in 2018 een gooi zou doen naar het burgemeesterschap in Marche-en-Famenne. (Belga)