Laurette Onkelinx werd op 2 oktober 1958 geboren in Ougrée nabij Luik. Zij is de dochter van Gaston Onkelinx. Ze is licentiaat in de rechten en was advocate aan de balie in Luik. Vanaf 1988 was ze
volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Luik. Ze ontpopte zich tot één van de boegbeelden van de Luikse socialisten.

Toch verliet ze de vurige stede in september 2001. Haar verhuis naar Brussel verliep vrij moeiteloos. Laurette Onkelinx wist zich op te werken tot de nummer twee van de PS, na partijvoorzitter Elio Di Rupo.

Op 6 maart 1992 werd ze minister van volksgezondheid, leefmilieu en sociale integratie in de regering Dehaene I. In mei 1993 ruilde zij dit federale ambt voor het voorzitterschap van de executieve van de
Franse gemeenschap. Zij werd meteen de eerste vrouwelijke regeringsleider in ons land. Als voorzitster had zij ook de bevoegdheid over onderwijs.

In de eerste regering Verhofstadt was Onkelinx bevoegd voor Arbeid en Tewerkstelling, portefeuilles die ze in 2003 inruilde voor de job als minister van Justitie. Tijdens die periode kwam ze geregeld
onder vuur te liggen van de CD&V-oppositie, bijvoorbeeld na de spectaculaire ontsnapping van 28 gevangenen uit Dendermonde en in de ganse Hoxha-affaire.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 probeerde ze het in Schaarbeek tot burgemeester te schoppen, maar die poging mislukte. In de regering-Leterme werd ze vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, een portefeuille die ze ook bekleedde in de interimregering Verhofstadt III. In die hoedanigheid werkte ze een Kankerplan uit.

Laurette Onkelinx is gehuwd met grondwetspecialist Marc Uyttendaele.

Laurette Onkelinx werd op 2 oktober 1958 geboren in Ougrée nabij Luik. Zij is de dochter van Gaston Onkelinx. Ze is licentiaat in de rechten en was advocate aan de balie in Luik. Vanaf 1988 was ze volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Luik. Ze ontpopte zich tot één van de boegbeelden van de Luikse socialisten. Toch verliet ze de vurige stede in september 2001. Haar verhuis naar Brussel verliep vrij moeiteloos. Laurette Onkelinx wist zich op te werken tot de nummer twee van de PS, na partijvoorzitter Elio Di Rupo. Op 6 maart 1992 werd ze minister van volksgezondheid, leefmilieu en sociale integratie in de regering Dehaene I. In mei 1993 ruilde zij dit federale ambt voor het voorzitterschap van de executieve van de Franse gemeenschap. Zij werd meteen de eerste vrouwelijke regeringsleider in ons land. Als voorzitster had zij ook de bevoegdheid over onderwijs. In de eerste regering Verhofstadt was Onkelinx bevoegd voor Arbeid en Tewerkstelling, portefeuilles die ze in 2003 inruilde voor de job als minister van Justitie. Tijdens die periode kwam ze geregeld onder vuur te liggen van de CD&V-oppositie, bijvoorbeeld na de spectaculaire ontsnapping van 28 gevangenen uit Dendermonde en in de ganse Hoxha-affaire. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 probeerde ze het in Schaarbeek tot burgemeester te schoppen, maar die poging mislukte. In de regering-Leterme werd ze vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, een portefeuille die ze ook bekleedde in de interimregering Verhofstadt III. In die hoedanigheid werkte ze een Kankerplan uit. Laurette Onkelinx is gehuwd met grondwetspecialist Marc Uyttendaele.