Ewald Pironet

Politieke koehandel rond Belfius en Arco: opletten geblazen

CD&V-bevriende organisaties zijn geïnteresseerd om Belfius te kopen. Opletten geblazen, zo waarschuwt Ewald Pironet, want belangenverlenging dreigt.

‘De gemeenten en het middenveld moeten de staatsbank Belfius kopen.’ Dat vindt alvast de christelijke vakbond LBC. Die wil daarvoor de handen in elkaar slaan met verwante organisaties als het ACV en de mutualiteit CM. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) had eerder al gezegd dat de staatsbank Belfius bij een privatisering best in Belgische handen zou blijven.

Als de overheid erin slaagt Belfius te verkopen, brengt dat geld op waarmee de overheidsschuld die steeg tot 107 procent van het bbp opnieuw wat kan dalen. De hoge overheidsschuld zou een bezorgdheid van de regering Michel moeten zijn, want de rente staat vandaag wel zeer laag, maar dat zal niet eeuwig zo blijven. Als België dan opnieuw moet gaan lenen tegen hogere rentes, breekt een hoge overheidsschuld zeer zuur op.

Als de overheid Belfius Belgisch wil houden, om naast KBC nog een tweede grote Belgische bank te hebben, zou ze Belfius bijvoorbeeld naar de beurs kunnen brengen. Of ze zou KBC kunnen polsen of die niet geïnteresseerd is in een overname om samen een écht grote Belgische bank te vormen.

Maar er is dus ook levende interesse van organisaties uit het christelijke middenveld. Dat wil ook de gemeenten betrekken bij een overname van Belfius, zodat op die manier de overheid toch aandeelhouder blijft van Belfius.

Belfius is het voormalige Dexia Bank België. Dexia ging tijdens de financiële crisis in 2008 ei zo na kopje onder. Het was de Belgische overheid, en dus de belastingbetaler, die Dexia redde. Toenmalige aandeelhouders van Dexia was Arco – de financiële arm van het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, die na het debacle zijn naam veranderde in beweging.net. Verder was de Gemeentelijke Holding, met als aandeelhouders Belgische gemeenten en provincies, aandeelhouder van Dexia. Het voorstel van LBC voor de overname van Belfius komt dus een grote lijnen neer op een kopie van de situatie bij Dexia.

Beweging.net (het vroeger ACW) ijvert nog steeds voor een vergoeding door de overheid van de verliezen die de Arco-coöperanten leden bij het debacle van Dexia. CD&V maakte daar bij de regeringsonderhandelingen een punt van, andere regeringspartijen hebben daar veel minder oren naar. Niet alleen zou een vergoeding van de Arco-coöperanten onfair zijn tegenover de gewone aandeelhouders van Dexia die hun geld verloren, maar met een overheidsvergoeding voor de Arco-coöperanten zal het begrotingstekort nog toenemen. Dat kan de regering-Michel missen als kiespijn.

Wat er van een vergoeding voor de Arco-coöperanten in huis komt, is dus zeer onduidelijk. Wel duidelijk is dat ondertussen de christelijke zuil en het CD&V aan het manoeuvreren is om een rol te kunnen spelen bij Belfius, niet alleen via de christelijke middenveldorganisaties, maar ook via de gemeenten, waar de christendemocraten nog een mooie rol spelen. Het ligt voor de hand dat het Arco-dossier en het Belfius-dossier aan elkaar worden gekoppeld.

Afgelopen weekend formuleerde CD&V-voorzitter Wouter Beke striemende kritiek aan het adres van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Die speelt een cruciale rol, zowel in het Arco-dossier als in het Belfius-dossier.

De oprispingen van Beke tegenover Van Overtveldt kunnen in dat licht worden gezien: de druk wordt opgevoerd opdat CD&V en haar bevriende organisaties hun slag kunnen thuis halen. Ze willen opnieuw een vooraanstaande rol in ons financieel landschap spelen.

Een voorname vraag daarbij is tegen welke prijs de overheid Belfius zal verkopen. De belastingbetaler heeft er al zoveel miljarden ingestoken dat het uitkijken wordt of Belfius aan een eerlijke prijs wordt verkocht.

Zeker als Belfius aan de christelijke organisaties uit het middenveld en de gemeenten zou worden verkocht, omdat er belangenvermenging dreigt tussen de verkoper (met CD&V in de regering) en de koper (CD&V-bevriende organisaties en gemeentes waar CD&V nog een belangrijke rol speelt). Dat wordt dus opletten geblazen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content