De vijf meerderheidspartijen (N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V) leggen morgen/woensdag in de Kamer een aantal hervormingen van het parlementair statuut op tafel. De uittredingsvergoeding en het vakantiegeld worden sterk teruggeschroefd en de indexering van de pensioenen moet gelijke tred houden met de rest van de bevolking. Er komt ook overleg met de andere parlementen.
Dat er vanaf donderdag geen alcohol meer mag worden geschonken in de koffiekamer van de Kamer, was vorige week al uitgelekt. Maar het Bureau van het parlement buigt zich woensdag ook over een veel ingrijpendere hervorming van het statuut van de parlementsleden, lees: de vergoedingen.
De grote inspanningen die de arizonaploeg aan de bevolking vraagt, wil ze ook voor zichzelf wil laten gelden, luidt de redenering.
“Binnen onze arizonameerderheid is er grote consensus. Wat we vragen aan de bevolking moeten we ook voor onszelf toepassen. Geen privileges voor parlementsleden”, zegt N-VA-fractieleider Axel Ronse. “Ik reken erop dat ons voorstel morgen unaniem wordt goedgekeurd op het Bureau van het parlement. De arizonageneratie doet wat nodig is om onze sociale zekerheid te redden. We moeten meer dan ooit zelf het voorbeeld geven.”
Concreet wordt het pensioenstelsel van parlementsleden afgestemd op dat van de ambtenaren. Het vakantiegeld daalt van 92 naar 10 procent van de refertewedde. Dat zal ook gelden voor lopende pensioenen, althans als dat juridisch te rijmen valt met de verworven rechten. Door de hervorming gebeurt de pensioenberekening op het gemiddelde van de laatste tien loopbaanjaren. Vanaf 2027 komt er telkens een jaar bij voor de berekening van de pensioenrechten.
Daarnaast worden de voorwaarden voor overgangsuitkeringen en overlevingspensioenen aangescherpt. De controle op het Wijninckx-plafond (het maximale pensioen) wordt versterkt en de buitenlandse pensioenen tellen voortaan mee.
De uittredingsvergoeding wordt beperkt tot één jaar en zal niet langer meetellen voor de pensioenopbouw. Extra vergoedingen voor bijzondere parlementaire functies, zoals bureauleden en commissievoorzitters, worden in de toekomst enkel toegekend op basis van effectieve aanwezigheid, in plaats van forfaitair.
Voorts wordt de indexering van de pensioenen vijf jaar lang afgetopt, zal de indexering van de pensioenen pas drie maanden na de overschrijding van de index gelden en komt er geen indexering van het Wijninckx-plafond. Die drie maatregelen moeten onderstrepen dat het parlement gelijke tred wil houden met de inspanningen van de bevolking. “Dit is écht een goede zaak en een belangrijk signaal”, reageert Kamerlid Anja Vanrobaeys (Vooruit). “Als wij inspanningen vragen van werkende mensen, moeten politici ook kijken naar zichzelf. De politiek zal haar deel doen, na druk van Vooruit. Dat is maar eerlijk: iedereen moet een inspanning leveren, ook de politiek. Alleen zo kunnen we onze koopkracht beschermen en onze zorg voor iedereen betaalbaar houden.”
Eenzelfde geluidt bij CD&V. “Het is een duidelijk signaal naar de bevolking van wie in deze krappe budgettaire tijden ook serieuze inspanningen gevraagd worden. De politiek kan niet achterblijven en moet ook besparen op zichzelf. Dat is logisch”, vindt fractieleidster Nawal Farih.
Het is volgens CD&V op hun vraag dat er niet getalmd wordt met het uitvoeren van het regeerakkoord op het vlak van politieke vernieuwing. “De pensioenhervormingen van deze regering vragen heel wat inspanningen van heel wat mensen. Politici mogen daar geen uitzondering op zijn.”
Eens het Bureau het licht op groen heeft gezet voor het voorstel, krijgt Kamervoorzitter Peter De Roover een machtiging om de Conferentie van Parlementsvoorzitters over deze hervormingen in te lichten. Gehoopt wordt dat ook andere parlementen het voorbeeld volgen en voorbereidingen treffen in hun bestuursorganen.