Volgens Bouchez (MR) is erkenning Palestina ‘op dit moment niet mogelijk’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en premier Bart De Wever tijdens het vragenuurtje in de Kamer, op 13 februari 2025. © Belga

Wat er in de Gazastrook aan het gebeuren is, is ook volgens CD&V-voorzitter Sammy Mahdi een voorbeeld van ‘etnische zuivering’ en ‘genocide’. Dat heeft Mahdi woensdag gezegd bij Villa Politica. Maar los van de het woordgebruik, dringt de CD&V-voorzitter vooral aan op daden op Belgisch, Europees en internationaal niveau. Een snelle erkenning van de Palestijnse staat door de Arizona-regering zit er echter niet in, zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Binnen de meerderheid wordt al even gediscussieerd over het Belgische standpunt over het Israëlisch-Palestijns conflict en een eventuele erkenning van de Palestijnse staat. Vooruit en CD&V zijn er voorstander van om daar op korte termijn werk van te maken, maar de Franstalige liberalen van MR zijn daar niet voor te vinden.

Een erkenning van Palestina ‘is op dit moment niet mogelijk’, zou ‘puur symbolisch zijn’ en ‘geen effect hebben’ op de ‘catastrofale’ humanitaire situatie in de Gazastrook, zegt voorzitter Georges-Louis Bouchez woensdagavond. Bovendien riskeert België volgens hem op die manier de Palestijnse extremistische organisatie Hamas te legitimeren, en andere terreurbewegingen te inspireren.

Concreet kan een erkenning van de Palestijnse staat voor Bouchez pas van zodra Hamas ontwapend is en niet meer aan de macht is in de Gazastrook. Daarnaast moeten er veiligheidsgaranties zijn voor Israël met onder andere een precieze definiëring van de staatsgrenzen. De Palestijnen hebben tot slot een geloofwaardig bestuur nodig, vindt de MR-voorzitter. De Palestijnse Autoriteit, die in de Westelijke Jordaanoever aan de macht is, is dat volgens Bouchez niet.

Donderdag overleggen de meerderheidsfracties in de Kamer opnieuw over een resolutie rond het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het plan van de Franse president Emmanuel Macron biedt mogelijk een elegante uitweg uit de discussie over de erkenning van de Palestijnse staat: Macron wil op een VN-conferentie in juni werk maken van een werderzijdse erkenning van Israël en Palestina maar zou daar allerhande voorwaarden aan koppelen zoals de ontmanteling van Hamas of de vrijlating van Israëlische gijzelaars. Een erkenning op korte termijn lijkt daardoor niet realistisch.

Bouchez wil zich niet over dat plan uitspreken zolang niet alles duidelijk is. Hij pleit intussen wel voor een internationaal initiatief om de grootste humanitaire noden in Gaza te lenigen. Dat zou via een humanitaire corridor kunnen gebeuren, die in stand wordt gehouden door een coalitie van westerse landen of de Verenigde Naties, oppert hij.


Rousseau en Mahdi

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau noemde de Israëlische agressie in Gaza onlangs voor het eerst onomwonden ‘een genocide’. Premier Bart De Wever (N-VA) wilde dat woord niet in de mond nemen in afwachting van een uitspraak door het Internationaal Gerechtshof. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi doet dat nu wél.

‘Er is een etnische zuivering. Er is een genocide wanneer het gaat om 50.000 slachtoffers onder wie 20.000 kinderen en er bommen gebruikt worden waarvan iedereen weet dat ze niet enkel bedoeld zijn om gecibleerd te reageren tegen Hamas’, aldus Mahdi.

Dat Mahdi het woord genocide in de mond neemt, is niet helemaal een verrassing. Mahdi drong er begin vorig jaar al op aan dat ons land zich zou aansluiten bij de Zuid-Afrikaanse genocidezaak bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

‘Maar ik zou graag hebben dat we geen discussie hebben over het woord voor de gruwel en de oorlogsdaden. Ik zou graag hebben dat we het hebben over de daden die we gaan stellen als federale regering, als Europese Unie en als inernationale gemeenschap tegen een land dat de internationale spelregels met de voeten treedt.’

Daarom is het volgens Mahdi een goede zaak dat ook regeringspartij N-VA zich nu uitspreekt voor het plan van de Franse president Emmanuel Macron waarin sprake is van een tweestatenoplossing en van een wederzijdse erkenning van Israël en Palestina.

Eurosong

Maar als het van Mahdi afhangt, moet de regering ook kijken naar mogelijke sancties tegen Israël. De CD&V-voorzitter gaat ook breder en hekelt de ‘twee maten en twee gewichten’ bij het Eurosongfestival. ‘Waarom wordt Rusland uitgesloten en Israël niet?’ werpt Mahdi op.

Bij Belga laat de CD&V-voorzitter nog verstaan dat hij er bij de premier op aandringt om ‘snel de daad bij het woord te voegen’ en de kwestie ‘op korte termijn in de regering te agenderen’. ‘Wat er gebeurt in Gaza is ronduit gruwelijk en onze Belgische regering mag een krachtig antwoord niet op de lange baan schuiven. De vredesconferentie van Macron is in juni al, dus er is niet veel tijd te verliezen.’

Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau liet bij Villa Politica verstaan dat de Belgische regering snel met een ‘stevig statement’ moet komen. Net als CD&V pleit ook Vooruit voor sancties tegen Israël, al beseft Rousseau dat niet iedereen in de regering daarover op één lijn zit. De Vooruit-voorzitter hoopt alvast dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) binnenkort met een duidelijk standpunt namens België kan spreken. En als het van Vooruit afhangt, moet dat standpunt ‘de lijn van de vrede en van het beschermen van onschuldige slachtoffers’ volgen.

Partner Content