Oost-Vlaanderen keurt hoofddoekenverbod in onderwijs goed met steun van Vlaams Belang

Archiefbeeld © Belga

De provincie Oost-Vlaanderen voert een verbod in op het dragen van religieuze en politieke symbolen in het provinciaal onderwijs. De maatregel – gericht op het waarborgen van levensbeschouwelijke neutraliteit – werd woensdag goedgekeurd door de provincieraad, maar niet zonder slag of stoot.

Coalitiepartner Vooruit stemde tegen, waardoor Vlaams Belang met zijn steun de doorslag gaf. Het verbod geldt vanaf 1 september 2025 en verbiedt onder meer het dragen van hoofddoeken tijdens onderwijsactiviteiten. De stemming zet de relaties binnen het provinciebestuur onder druk en leidt tot scherpe politieke spanningen.

De neutraliteitsregel bepaalt dat ‘kentekens, symbolen of kledij die afbreuk doen aan de neutraliteit, aanstootgevend of kwetsend kunnen zijn of uiting geven aan een politieke of religieuze overtuiging’ niet zijn toegelaten tijdens alle onderwijsactiviteiten. Dat geldt zowel binnen als buiten het klaslokaal. Volgens de deputatie sluit dit aan bij het voorbeeld van het gemeenschapsonderwijs, waar gelijkaardige regels van kracht zijn.

Opvallend was dat de Vooruit-fractie – die met Dagmar Beernaert een gedeputeerde levert – zich tegen de maatregel keerde, ondanks eerdere afspraken binnen het bestuursakkoord. De partij onthield zich niet, maar stemde expliciet tegen. Daarmee werd de meerderheid intern verdeeld en kon het voorstel enkel worden goedgekeurd dankzij de steun van Vlaams Belang.

Veronique Lenvain, fractieleider van Vlaams Belang, spreekt van een ‘overwinning voor de neutraliteit’: ‘Onderwijs moet vrij zijn van ideologische en religieuze druk. Dat partijen als Vooruit dat weigeren te verdedigen, is onbegrijpelijk.’ Vlaams Belang diende ook een amendement in om religieuze feestdagen die geen wettelijke feestdagen zijn, niet langer automatisch als gewettigde afwezigheid te beschouwen. Ook dat werd goedgekeurd.

De N-VA is woedend over wat zij een flagrante woordbreuk noemt. ‘Vooruit keert terug op afspraken uit het bestuursakkoord, ondertekend door Beernaert zelf, en op het oorspronkelijke coalitieakkoord dat Conner Rousseau mee onderhandelde,’ zegt eerste gedeputeerde Kurt Moens (N-VA). ‘Dit is een vertrouwensbreuk van formaat.’

Wat de stemming betekent voor de toekomst van de Oost-Vlaamse deputatie is nog onduidelijk. Binnen de meerderheid groeit de nervositeit. Moens: ‘Als er nu al wordt gebroken met fundamentele afspraken, dan belooft dat weinig goeds voor de rest van de legislatuur.’

Partner Content