PVDA is niet onder de indruk van de hervorming aan het statuut van de parlementsleden dat de meerderheid woensdag op tafel legt in het Bureau van de Kamer. Volgens fractieleidster Sofie Merckx gaat het helemaal niet om een grote inspanning, want er blijven nog heel wat privileges overeind. De communisten dienen daarom een voorstel in om de onkostenvergoedingen te belasten.
Als je van de bevolking zo’n grote inspanningen vraagt, mag de politiek niet achterblijven. Met dat idee voor ogen hebben de vijf Arizona-partijen een reeks hervormingen uitgewerkt rond de pensioenen, uittredingsvergoedingen en bijkomende vergoedingen voor parlementaire functies. Bij de oppositie zegt Stefaan Van Hecke van Ecolo-Groen voorstander te zijn van een maximale gelijkschakeling. Hij is het dus principieel eens met de voorstellen, al moet er over worden gewaakt dat er geen ‘perverse effecten’ opduiken.
Volgens PVDA valt de hervorming maar magertjes uit. Merckx laakt bijvoorbeeld dat volgens een rondvraag van Knack alle Vlaamse partijen voorstander zijn van het belasten van de onkostenvergoeding, maar toch maakt dit geen deel uit van de hervorming. PVDA zal dat dus zelf voorstellen in de Kamer, maar ook in het Vlaams Parlement. Ook het systeem van uittredingsvergoedingen wil ze aanpakken. Merckx stelt voor politici een gewoon werknemersstatuut te geven.
Volgens Vincent Van Quickenborne (Open VLD) sluiten de voorstellen aan bij hetgeen de liberalen op een vorig Bureau hebben gezegd. ‘De voorstellen gaan in de goede richting, maar ze zijn onvolledig’, luidt het. ‘Als je als parlementslid op pensioen kan gaan, waarom moet je dan nog kunnen genieten van een uittredingsvergoeding? Zal de nieuwe regeling ook van toepassing zijn op de ministers van de federale regering? En zullen de nieuwe regels ook gelden voor de pensioenen van de hoogste ambtenaren van het parlement?’
De voorstellen zijn voor de liberalen dus enkel het begin van het debat, niet het einde.