In de marge van het zomerakkoord werkte de regering-De Wever de laatste punten en komma’s in de meerwaardebelasting weg. Bankenfederatie Febelfin trekt aan de alarmbel. ‘We vragen dringend overleg.’
Het is wat tussen de plooien gevallen, maar eind vorige week legde de federale regering de meerwaardebelasting zo goed als volledig vast. Eind juni werden de grote krachtlijnen al duidelijk na marathonoverleg binnen de regering-De Wever. Daarna bleken er nog onduidelijkheden die de finale afwerking vertraagden.
De meerwaardebelasting – officieel een ‘solidariteitsbijdrage’ – is een belasting van 10 procent op de meerwaarde op financiële activa, met een vrijstelling van 10.000 euro. Die wordt jaarlijks geïndexeerd en kan oplopen tot 15.000 euro als er vijf jaar lang geen winst wordt opgenomen. De maatregel geldt als dé trofee van de Vlaamse socialisten van Vooruit.
Als sector willen en moeten we deze maatregel correct uitvoeren. Maar zonder definitieve wetteksten en met een bijzonder korte voorbereidingstijd is dat niet realistisch.’
Verklikkende boekhouders
De resterende hordes waren vooral technisch van aard. Zo was het tot voor kort nog onduidelijk welke vorm de meldingsplicht zou aannemen voor tussenpersonen bij meerwaarden op aandelen binnen het regime van ‘aanmerkelijk belang’, bijvoorbeeld, wanneer familiale aandeelhouders (een deel van) een bedrijf verkopen – en bij transacties binnen dezelfde groep.
Personen die minstens 20 procent van de aandelen van hun eigen bedrijf bezitten, krijgen een vrijstelling tot 1 miljoen euro. Voor gewone spaarders geldt slechts een vrijstelling van 10.000 euro. Bij zulke transacties houden de banken geen roerende voorheffing in. De belastingplichtige moet de meerwaarde dus zelf aangeven aan de fiscus.
Vooral de Franstalige liberalen van de MR vreesden dat de meldingsplicht boekhouders zou verplichten om hun klanten te ‘verklikken’. Uiteindelijk werd beslist dat alleen de tussenpersoon die rechtstreeks betrokken is bij de verkoop, verplicht is tot melding.
Bankensector vreest onhaalbare timing
Volgens meerdere ministeriële kabinetten is de meerwaardebelasting nu afgeklopt. In de loop van deze week moeten de ministers en hun medewerkers vanuit hun vakantiebestemming nog inloggen op een elektronische ministerraad. Daar worden de ‘notificaties’ – zeg maar de concrete beslissingen van het conclaaf – officieel goedgekeurd.
Toch is het dossier nog niet helemaal afgerond. Na het zomerreces buigt de ministerraad zich opnieuw over de meerwaardebelasting, wanneer het advies van de Raad van State binnenloopt. Volgens het kabinet van vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V) is het niet de bedoeling om een ‘nieuwe discussie op te starten die verder gaat dan de mogelijke juridische opmerkingen van de Raad van State’.
Hoe streng dat advies zal zijn, blijft koffiedik kijken. Als de Raad van State politiek gevoelige aanpassingen suggereert – bijvoorbeeld aan de vrijstelling voor historische meerwaarden – dan moet de regering-De Wever alsnog opnieuw rond de tafel.
Budgettaire doelstellingen in het gedrang?
Hoewel de regering stelt bijna klaar te zijn met de regeling, trekt de bankensector aan de alarmbel. Bankenfederatie Febelfin blijft ‘bijzonder bezorgd over de uitvoerbaarheid van de meerwaardebelasting tegen 1 januari 2026’, zegt woordvoerder Isabelle Marchand. ‘Ondanks de herbevestiging in het zomerakkoord, blijft de praktische uitwerking enorm complex. Er zijn ook nog veel vragen en onduidelijkheden die in de komende weken en maanden moeten uitgeklaard worden.’
Volgens Marchand zijn er ‘omstandige IT-wijzigingen nodig, die op basis van niet-definitieve teksten moeten worden uitgevoerd’.
‘Als sector willen en moeten we deze maatregel correct uitvoeren’, zegt Marchand. ‘Dat vergt tijd en investeringen. Maar zonder definitieve wetteksten en met een bijzonder korte voorbereidingstijd is dat niet realistisch.’
Febelfin vraagt daarom ‘dringend overleg’ over een werkbare invoeringstermijn en een duidelijke overgangsregeling. De sector benadrukt dat ze de budgettaire doelstellingen niet in het gedrang wil brengen. ‘Alleen zo kunnen we onze rol opnemen in een systeem dat juridisch correct én werkbaar is, in het belang van de klant.’
De meerwaardebelasting moet volgend jaar al 250 miljoen euro opbrengen. Op kruissnelheid gaat het om een half miljard euro.
Het staat vrijwel vast dat de meerwaardebelasting zal worden aangevochten bij het Grondwettelijk Hof.
‘Akkoord over meerwaardebelasting kan juist tot hardere opstelling van Vooruit leiden’