Meerderheid raakt het dan toch eens over resolutie over Israëlisch-Palestijns conflict

De meerderheidspartijen in de Kamer zijn het dinsdagavond eens geraakt over een gezamenlijk voorstel van resolutie rond het Israëlisch-Palestijns conflict. De tekst roept de regering op om “actief deel te nemen” aan het initiatief van de Franse president Emmanuel Macron voor de erkenning van Palestina, en om de samenwerking met Israël “binnen de Europese Unie kritisch te herbekijken”.

De fracties van N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V discussiëren al weken over de resolutie. Dat gebeurde vooral op vraag van die laatste twee partijen, die willen dat de regering een steviger standpunt inneemt tegenover Israël. N-VA en MR staan daar veel terughoudender tegenover. Eigenlijk was het akkoord naar verluidt maandagavond al zo goed als rond, maar de Franstalige liberalen legden dinsdag dan toch nog enkele aanpassingen op tafel, waarover dan toch weer overlegd moest worden. 

Na een dag onderhandelen is de meerderheid er nu alsnog uitgeraakt. Een volledige tekst is nog niet openbaar gemaakt, maar volgens parlementsleden rond de onderhandelingstafel vraagt de resolutie de regering om het plan van Emmanuel Macron voor de erkenning van Palestina “actief” te steunen.

De Franse president wil begin juni op een VN-conferentie in New York werk maken van de erkenning van Palestina door een aantal westerse landen, mits een aantal Arabische landen ook Israël erkennen.  Tegelijkertijd koppelt de resolutie daar volgens N-VA wel “cruciale voorwaarden” aan vast.

Erkenning kan pas als de Israëlische gijzelaars in de Gazastrook zijn vrijgelaten, Hamas is ontmanteld, er een democratisch Palestijns leiderschap is gekozen en de grenzen van het gebied duidelijk zijn afgebakend, zegt Kamerlid Kathleen Depoorter, die de tekst mee onderhandelde.

Daarmee lijkt een erkenning op korte termijn alvast niet realistisch. 

De tekst spreekt zich daarnaast niet uit over de vraag of het Israëlische geweld in Gaza een genocide vormt, maar schaart zich wel achter het voornemen van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) om schriftelijk tussen te komen in het proces daarover voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. De resolutie vraagt de regering ook om dat hof te steunen en beslissingen zoals arrestatiebevelen uit te voeren, klinkt het.

Premier Bart De Wever had eerder laten uitschijnen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet zou worden gearresteerd mocht hij zich op Belgisch grondgebied bevinden, terwijl er wel een internationaal aanhoudingsmandaat loopt. 

Op vlak van sancties tegen Israël kijkt de meerderheid naar de Europese Unie. Daar moet gepleit worden voor sterkere sancties tegen kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en moet de samenwerking met Israël “kritisch worden herbekeken” aan de hand van een formeel onderzoek naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël.

Daarnaast vraagt de resolutie de regering om op Europees niveau te pleiten voor een handelsverbod voor producten uit illegale nederzettingen. 

De resolutie wordt normaal gezien in overweging genomen tijdens de plenaire vergadering van donderdag. Tegen eind mei zou ze definitief gestemd moeten zijn in het parlement.

Partner Content