Politie ziet eliteteam van cyberspeurders leeglopen

02/11/18 om 05:00 - Bijgewerkt om 05:00

Bron: Belga

De Federal Computer Crime Unit zou 44 mensen moeten tellen om een normale werking te verzekeren. Maar nu werken er nog slechts dertien, onder wie geen enkele Franstalige. Dat schrijven kranten van Mediahuis vrijdag.

Politie ziet eliteteam van cyberspeurders leeglopen

Jan Jambon © Belga Image

In het voorjaar waren er al berichten dat de bezetting was gedaald naar 22 tot 25 personen, en nu is die nog eens bijna gehalveerd. De laatste Franstalige speurder is vertrokken, vernam De Standaard. Pas met nieuwjaar komt er weer een Franstalige gespecialiseerde inspecteur bij.

Enkele maanden geleden trok het hoofd van de eenheid aan de alarmbel in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 'We riskeren een grotere blootstelling aan cyberaanvallen en minder veiligheid op dat vlak', schreef hij toen onder meer.

Het is contradictorisch dat net de FCCU zo om volk verlegen zit, klinkt het. Terwijl volgens de politiestatistieken nagenoeg alle klassieke criminele fenomenen, zoals woninginbraken en autodiefstallen, in dalende lijn zijn, is er al jaren één grote uitzondering: ICT-criminaliteit.

Onze partners